Rutiny šetří kapacitu. Vytvořte si řád, získáte energii na boj se stresem, radí psycholog

1. duben 2020
V klidu

Internet i časopisy v poslední době zaplavily články o nutnosti řádu a každodenní struktury. Říkají, že jen s pevným režimem krizi zvládneme. Jaké jsou ale ve skutečnosti principy plánování? Zbývá v jasně daném týdenním programu čas na spontaneitu a bezprostřední reakce? O vytváření rutin a jejich významu jsme si povídali s psychologem Daliborem Špokem.

„Předvídatelnost šetří kapacitu. Díky rutinám nezatěžujeme mozek ustavičným rozhodováním a získáme více energie třeba na to, abychom se vypořádali se stresem,“ vysvětluje psycholog Dalibor Špok, jak si vědomým kontrolováním svého času můžeme ulehčit.

Čtěte také

I zdánlivě organizovaní lidé mohou ale v různých životních situacích narazit. „Často se stává, že je naše strukturování času závislé jen na vnějších okolnostech. Ve škole máme rozvrh, chodíme pravidelně do práce. Pak ale začneme vykonávat svobodné povolání nebo přijde krize a uvědomíme si, že teď musíme řád vytvořit sami,“ upozorňuje Špok.

S jasným plánem se nám podle Špoka může jen těžko stát, že bychom na něco důležitého zapomněli. „Je důležité zařazovat do svého plánu také obtížné věci. Tedy nejen to, co nám dělá radost, ale i něco, k čemu se musíme trochu nutit, abychom v těchto schopnostech nezakrněli,“ uzavírá Špok.

Co přesně si pod pojmem obtížné věci můžeme představit? Jak se vyhnout tlaku na výkon a jak čas strukturovat, pokud jsme v souvislosti s krizí třeba o práci přišli? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.