Sjet se tak, že už nikdy nemusíš. Je africký halucinogen lékem na závislost, nebo další pastí?

28. prosinec 2017

Dostat se ze závislosti na droze znamená vyrazit na nekonečnou cestu. Britský deník Guardian přináší příběh Jaye, který v šestnácti propadl kokainu. Když ukončil studium na univerzitě, byl podle svých slov „fungujícím závislákem“. Pomůže mu látka pocházející z africké rostliny?

Ráno na sebe hodil oblek a z bytu rodičů zvládl dojet do banky v londýnské čtvrti City, kde pracoval. Když se rozpadlo jeho manželství, stal se na Tramadolu, který mu předepsali po operaci žaludku, závislým. Lékaři mu ho po čase předepisovat přestali a nešťastný Jay ho nahradil heroinem. Chvíli pobyl v luxusní odvykací klinice v Thajsku, která mu pomohla chvíli nebrat, po čase ale do drog opět spadl, píše Guardian.

Jeho kamarád mu tehdy doporučil ibogain, látku vyskytující se v africké rostlině jménem iboga, která mu měla pomoci ze závislosti bez dlouhých a bolestivých absťáků. Jay se na internetu pustil do vyhledávání informací a lekl se – web je plný příběhů lidí, kteří po požití ibogainu zemřeli nebo měli infarkt. Údajný lék na závislost nebezpečně zpomaluje srdce, přečetl si na internetu. „Promluvíš si s Bohem,“ říkal mu kamarád. A tak se Jay vydal do jihoafrického města Durban.

Umřít a znovu ožít

Ibogain používají po staletí africké kmeny při několikadenním rituálu, během kterého se pomocí halucinací „umírá a znovu ožívá“. Jako stimulant se látka poprvé objevila na francouzském trhu v polovině 18. století. V roce 1985 získal jako první Američan Howard Lotsof možnost látku nabízet jako lék na závislost na opiátech.

Dát si tripa, ale malýho! Příběhy lidí, kteří experimentují s mikrodávkami halucinogenů

muž - mileniál

Pravidelná malá dávka halucinogenních drog – LSD, psilocybinu nebo meskalinu. Dostatečně malá, aby se nedostavily halucinace, ale přesto má účinek. Nepatrné množství těchto drog prý zvyšuje psychickou pohodu, tvořivost, dodává energii a pomáhá lépe se soustředit. Jiní uvádějí, že psychedelika v mikrodávkách mírní deprese nebo úzkosti a navrací vůli k dobrému životnímu stylu, například k meditaci, józe nebo zdravému stravování.

Nyní je magická rostlinka v USA zakázaná a ve Velké Británii je její prodej značně omezený. Letos v září se dvacítka odborníků, prodejců i aktivistů setkala ve Vídni na ibogainové konferenci, aby lék zpopularizovali a podpořili evropský výzkum údajného adiktologického zázraku. Chtěli najít odpověď na otázku, jestli je ibogain nebezpečná látka, nebo revoluční lék. Nenašli ji, přiblížit možné odpovědi by nás ale mohl příběh mladého Brita na cestě do Afriky.

Fungující člen společnosti

Po několika neúspěšných kontaktech s lékaři, kteří za léčbu chtěli tisíce liber, našel Jay muže, kterému prý uvěřil. Čekal na něj na letišti a ihned po příletu mu aplikoval morfin, aby mu ztlumil bolesti. Když mu Dr. Anwar Jeewa podal první dávku ibogainu, do hodiny zmizely abstinenční příznaky. Dalších osmnáct hodin prožil v mlze, závislý bankéř si pamatuje jen to, že mu sestra podávala další dávky, dohromady osm.

Během několikadenní léčby plné snů a halucinací zažil Jay smíření se svojí matkou, která se mu zjevila jako Panna Marie. Uvědomil si, že právě mommy issues stojí na začátku jeho problému s drogami a on už na ničem závislý není. „I hrnek čaje s cukrem pak chutná odporně,“ dodává.

Bývalý závislák odletěl zpět do Anglie a 10 měsíců si nedal žádnou drogu. „Všichni mí přátelé si na party dávají kokain, já ale ne. Dřív bych nedokázal odmítnout. Vybudoval jsem si ale novou sebejistotu, mám novou přítelkyni a práci. Cítím se jako fungující člen společnosti,“ shrnuje účinky ibogainu Jay.

Jeho slova potvrzuje i experiment z roku 2013, který dokázal zbavit abstinenčních příznaků třicet lidí dříve silně závislých na heroinu. Americká neziskovka zaměřená na výzkum, Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies, v Mexiku zkoumala efekt zakázané látky a podle vědeckého časopisu New Scientist byly účinky nečekaně dobré.

Náhlá úmrtí a vrozené vady

Happy end ale v Jayově případě nastal jen zdánlivě, léčba měla i negativní následky. Ještě před odletem domů pociťoval srdeční arytmii. Když se v Anglii vydal k lékaři, zjistil mu vrozený srdeční problém, který africká rostlinka nejspíš zhoršila.

Halucinace - LSD - trip

Podle zprávy zkoumající spojitost ibogainu a srdečních problémů z roku 2015 je s požitím léku na závislost spojené alarmující množství případů ohrožení života a náhlých úmrtí. Odhaduje se, že po užití ibogainu zemře každý čtyřstý člověk, kterému látka zpomalující srdeční tep zkomplikuje průběh vrozené srdeční vady stejně jako mladému Britovi. „Před léčbou mi v africké klinice nevyšetřili srdce. Doktor Jeewa tak trochu vynechal něco, co neměl,“ říká Guardianu Jay, který by si, kdyby znal svoji diagnózu, problematický lék nejspíš nevzal.

Nebezpečný a přeceňovaný lék

Jiný experimentátor, jeden z organizátorů zářijové konferenci ve Vídni, Dr. Jeremy Weate, neměl se závislostí problém nikdy. Zato měl zájem na výzkumu léčivých vlastností rostlin. Rozhodl se proto zažít ibogainovou jízdu na vlastní kůži a minulý rok investoval do tohoto zážitku 3 tisíce eur. Letěl do afrického Librevillu, aby mohl tradiční rituál podstoupit.

„Byl jsem ve snovém stavu, ve kterém jsem viděl obličeje lidí z minulosti a promluvil jsem si s ženskou bytostí vyššího vědomí, která o mně věděla všechno,“ vypráví Weate, který je sice zastáncem léčby ibogainem, nezastírá však, že má rostlina i nežádoucí účinky. „Existují tu rizika a celou věc musíte brát velice vážně. Pořád je to ale nejúčinnější lék na léčbu závislosti na opioidech, metadonu nebo heroinu.“

Edward Conn, poslední do trojice těch, kteří mají s ibogainem zkušenosti, je terapeut, který před platností britského zákona o psychoaktivních látkách skladoval ibogain doma. Teď je k srdce drancující látce o dost skeptičtější. Ibogain byl podle něj přeceňovaný, nebezpečný a přitahoval extrémně zranitelné lidi. „Sleduju to 20 let. Kolik oficiálních klinik existuje? Žádná. Hádejte proč.“ ​

 

 

autor: vis
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.