Ska & Reggae Radium 13

24. září 2010

Pokud jste si všimli, v sobotu v Praze vystoupí Goran Bregovič. Jeho hudbu budete nejspíš znát z filmů Emira Kusturici, se kterým dlouho spolupracoval. Do studia přišel Petr Dorůžka, který toho o Bregovičovi a vůbec o balkánské muzice ví hodně a taky měl tu možnost s Goranem Bregovičem dělat rozhovor. Takže se určitě dozvíte i něco o osobě tohohle balkánského hudebního mága. V rubrice portrét kapely vás čekají MIGHTY MIGHTY BOSSTONES!

S Petrem Dorůžkou jsme zabrousili i do world music obecně a máme pro vás tipy na akce, o kterých je fajn vědět, protože nemají takovou publicitu a přitom můžou být zajímavou zkušeností.

00236046.jpeg

TIPY NA AKCE World Music

První tip mého hosta je na koncert balkánské dechovky z Rumunska FANFARE CIOCARLIA, který se uskuteční ve středu 10. listopadu 2004 v Paláci Akropolis. Hned o tři dny později vystoupí v Praze multiinstrumentalista STEFAN MICUS - průkopník world music - v kostele Svatého Šimona a Judy (Dušní ul. 1, Praha 1) v sobotu 13. listopadu v rámci festivalu Colours of Prague - zahraje na shakuhachi a duduk.

00236047.jpeg

Poslední tip je na koncert kapely TINARIWEN pocházející z komunity kočovných Tuaregů ze subsaharské Afriky. Členové původní sestavy této kapely se potkali v uprchlickém táboře. V zahraničí jsou docela kultovní záležitostí a v Česku zahrají vůbec poprvé. Jedná se o zajímavou fůzi tradičních hudebních motivů komunity Tuaregů, ovšem v provedení na elektrických kytarách. Zahrají v Paláci Akropolis 29. listopadu 2004.

Samozřejmě bych nemohla zapomenout na dávku ukázek z Bregovičovy tvorby! Třeba vás to inspiruje k návštěvě jeho koncertu, který se uskuteční 22. října 2004 od 20:30 ve velkém sálu pražské Lucerny v rámci festivalu Colours of Prague. Goran Bregovič vystoupí s celým 41členným "Weddings and Funerals Orchestra", tvořeným dechovou sekcí, trojicí bulharských zpěvaček, pravoslavným sborem, perkusemi, smyčcovou sekcí ze Srbska, dirigentem a sbormistrem. Zahraje ze svých soundtracků k filmům Underground, Arizona Dream nebo Time of the Gypsies. Můžete se těšit na vypalovačky "Kalasnjikov" nebo "Mesecina" - však si poslechněte mp3 ukázky:

00236049.gif

*** PROFIL: THE MIGHTY MIGHTY BOSSTONES ***

00236051.jpeg

The Mighty Mighty Bosstones se dali dohromady v roce 1985 v Bostonu (to by vás nemělo nijak překvapit). Svým vznikem položili dobrý základ pro masivní oblibu ska na hudební scéně devadesátých let. Byli jednou z prvních kapel, které začaly kombinovat svižné a energické skáčko s hardcorem a heavy metalem. Bosstones si vybudovali určitý kult, který je provázel po celou dobu jejich hudební kariéry, ale nikdy nedosáhli takového komerčního úspěchu jako více popově orientované kapely jako No Doubt nebo Sublime. Průlom pro kapelu znamenala rádiová hitovka z roku 1997 "The Impression That I Get".

Všichni členové kapely od začátku projevovali svou neutuchající lásku ke ska, ale jak už bylo řečeno, jejich chutě se orientovaly i jinými směry. Kapela se angažovala taky v benefičních akcích, například pro týrané ženy nebo ve spolupráci s Protinacistickou skupinou. V roce 1997 vychází jejich nejpopulárnější album "Let´s Face It", které se také stává nejprodávanějším a platinovým. V roce 1998 dochází v kapele ke změnám v obsazení. O dva roky později vychází album nazvané "Pay Attention". Mighty Mighty Bosstones se nebojí používat nástroje, jako je flétna, a zdůrazňují spíše své punkové orientace než skáčkové kořeny. V poslední době se však zdá, že se kapela pomalu rozpadá, protože její členové se soustředí spíše na své vlastní projekty.

00236052.jpeg

Nepodařilo se mi nalézt ani žádnou fungující oficiální stránku kapely, takže pokud se chcete dozvědět nějaké informace, nezbývá než zadat jméno kapely do vyhledávače.

A jako obvykle tu pro vás mám mp3 ukázky:

00236053.jpeg

*** Předchozí díly: ***

Ska & Reggae Radium 12 (PROFIL: newyorští MEPHISKAPHELES, tipy na akce a koncerty)

Ska & Reggae Radium 11 (PROFIL: makedonská kapela SUPERHIKS, rozhovor s Kubou z kapely Vertigo o pražském koncertu Superhiks, něco o občanském sdružení Proxima Sociale provozující nízkoprahový klub pro mladé Jižní Pól)

Ska & Reggae Radium 10 (PROFIL: americká kultovní kapela THE MISFITS, report ze Dne bez aut a rozhovor s trumpetistou kapely Vertigo o cyklojízdě)

Ska & Reggae Radium 9 (PROFIL: švédská ska formace LIBERATOR, rozhovor s Mirkem - zpěvákem rockabilly kapely Flaming Cocks)

Ska & Reggae Radium 8 (PROFIL: PERSIANA JONES z Itálie, rozhovor se členy pražské skáčkové kapely Vertigo)

Ska & Reggae Radium 7 (PROFIL: kapela ELVIS JACKSON ze Slovinska, rozhovor s DJ Kayou, ukázky z kompilace "Brixton Cats and The Reggaeboys")

Ska & Reggae Radium 6 (PROFIL: MANU CHAO, reportáž z koncertu Panteón Rococó, rozhovor s Krlešem - frontmanem kapely 2v1 (Dva v jednom)

Ska & Reggae Radium 5 (PROFIL: PANTEÓN ROCOCÓ z Mexika, reportáž ze Stromovky Music Garden)

Ska a Reggae Radium 4 (Přehled festivalů v létě 2004)

Ska & Reggae Radium 3 (PROFIL: SKATALITES z Jamajky, rozhovor s MC Dr. Karym)

Ska & Reggae Radium 2 (PROFIL: baskická skupina SKALARIAK, reportáž z koncertu New York Ska Jazz Ensemble, rozhovor se zpěvákem české kapely Green Smatroll)

autor: marquet
Spustit audio