Ska & Reggae Radium 15

24. září 2010

A je tu další Ska a Reggae Radium. Dnešní portrét představí britskou, už dlouho fungující kapelu BAD MANNERS. Pokud ji neznáte, určitě čtěte dál, ne nadarmo by si s ní totiž rádi zahráli třeba The Chancers. Nebudou chybět ani mp3 ukázky. Taky se zmíním o novém albu kapely STO ZVÍŘAT, z kterého si můžete poslechnout ukázky, a mám pro vás i postřehy z jihlavského mezinárodního festivalu dokumentárních filmů, který se uskutečnil minulý víkend.

Do Jihlavy jsem na Mezinárodní festival dokumentárních filmů dorazila v pátek, tedy v době, kdy už bylo všechno v plném proudu. Můj první dojem byl takový, že moc lidí tu zas tak není, což mě zklamalo. Nedlouho poté jsem ale zjistila, že zdání klame, protože sály byly plné lidí. Kdo tam vlastně chodí? Kromě místních, kteří využili zajímavého dění ve svém městě, se jednalo o klasické festivalové publikum. Tedy milovníci filmů všeho druhu a studenti, filmoví i nefilmoví. Filmy se promítaly v malém a velkém sále místního kulturního domu, v kině Dukla a na náměstí na zeď budovy Prioru. To se mi zdálo jako jediné rozumné využití téhle krabice, která stojí tak, že z každého úhlu cloní tomu, kdo by si chtěl prohlédnout jinak nádhernou historickou část Jihlavy.

00241519.jpeg

V Jihlavě se opět potvrdilo, jak dobře funguje spojení filmu, divadla i hudby. Návštěvníci diskutovali, potkávali se, pařili spolu a chválili stan stojící za kinem Dukla, který se jmenoval Stand´art a který svým kabaretem zaplňoval divadelní soubor Vosto5. Ohlas sklidili veliký, a jestli máte zájem se o nich dozvědět víc, koukněte na www.vosto5.cz. V sobotu si v Jihlavě mohli přijít na své obdivovatelé ska a reggae. V podzemním klubu Maňana odehráli svůj koncert kapely Feher Fekete Kerek a Vertigo. Klub praskal ve švech a publikum se výborně bavilo, ať už kapely znalo nebo ne.

00241534.gif

Určitě sledujte příští ročník, je příjemné, i za cenu podzimního chladu a společného noclehu v tělocvičně, užít si i mimo letní sezónu nefalšovanou festivalovou atmosféru. Pokud vás toho zajímá o Jihlavě víc, přečtěte si na webu Radium článek Pavla Sladkého, který se festivalu věnoval spíše z té filmové stránky. Kouknout můžete i na stránky jihlavského festivalu, kde najdete i výsledky festivalové soutěže.

00241530.jpeg

"Nikdy nic nebylo" je nejnovější album z dílny kapely Sto zvířat. Už booklet zaujme tím, že se dá rozložit jako plakátek. Najdete na něm ale i texty ke všem písničkám, které z dílny Petr Ostrouchov a Tomáš Belko vzešly. Jak se lze dočíst z deníku kapely z natáčení, první hotovou písní během nahrávání byla "Majonéza, hrábě". :-) Tak jsem ji pro vás zařadila jako první z ukázek. Mimochodem, na stránkách kapely jsou k dispozici texty a ukázky všech skladeb na albu!

00241522.jpeg

Sto zvířat si s novou deskou dali velkou práci a to se jim podle mě vyplatilo. Kdo má rád pro kapelu charakteristický důraz na texty, bude opět potěšen. Jen mám pocit, že i když textům nechybí vtip, převažuje spíše melancholie a vážnost. No ale poslechněte sami a uvidíte. Tak budete mít šanci si rozmyslet, jestli podpoříte českou tvorbu a zajdete si tohle CD koupit. Protože jak stojí v bookletu: "Kdo vypaluje, vypaluje kapele rybník, ve kterém se snaží přežít"!

00241523.jpeg

Kdo máte chuť zajít na Sto zvířat naživo, sledujte www.stozvirat.cz .

*** PROFIL: BAD MANNERS ***

Bad Manners vznikli v roce 1976 v londýnských školních lavicích nejmenovaného školního ústavu. Jak to tak bývá, začátky byly poznamenány hledáním toho pravého, co vlastně členové kapely chtěli hrát. Zkoušeli s mnoha lidmi, takže sami o sobě říkají, že byli taková "jedna velká šťastná rodina". V první fázi svého života byla kapela známá pod názvem "Stand Back" a objela už dost koncertů i festivalů po Anglii. V roce 1979 už ale existovalo představení jménem Bad Manners. 80. léta byla pro kapelu ve znamení koncertování. Vyjela mimo hranice Velké Británie, do Finska, Dánska, Švédska a Norska. Během turné po Irsku zkolaboval Alan Savagg, hráč na harmoniku a "tvůrce efektů". Později bylo zjištěno, že trpí schizofrenií, takže nakonec v roce 1993 kapelu opustil. Kromě natáčení alb hledá kapela v osmdesátých letech svou identitu. Poté, co se kapela vydala zkusit své štěstí do Spojench států, čekala ji další tragédie v podobě smrti člena kapely Jimmyho Scotta. Kapelu to přimělo k novému zamyšlení nad vlastním osudem. Někteří členové odešli a složení kapely se tak dost obměnilo.

00241525.jpeg

Nová sestava v devadesátých letech pilně koncertovala a nahrávala. I příchod kapely oslavila tím, co umí nejlépe - koncertováním. Kapela by v současnosti měla mít okolo dvanácti členů + nějaké stálé nehrající, ale zastávající důležité funkce (jako například kapelní dějepisec).

00241526.jpeg

Tolik jen stručně o Bad Manners, ale pokud si chcete opravdu počíst, oficiální stránky kapely jsou www.badmanners.net . Jen vám ještě prozradím, že na konci dlouhého vyprávění o historii kapely je vzkaz a ten zní: "Keep skanking!"

00241527.jpeg

*** Předchozí díly: ***

Ska & Reggae Radium 14 (PROFIL: UP TO VEGAS z Německa, reportáž z koncertu Gorana Bregoviče v Lucerně, koncert Up to Vegas v Matrixu)

Ska & Reggae Radium 13 (PROFIL: THE MIGHTY MIGHTY BOSSTONES z Bostonu, rozhovor s Petrem Dorůžkou o Goranu Bregovičovi a o world-music, tipy na podzimní world-music akce)

Ska & Reggae Radium 12 (PROFIL: New Yorští MEPHISKAPHELES, tipy na akce a koncerty)

Ska & Reggae Radium 11 (PROFIL: makedonská kapela SUPERHIKS, rozhovor s Kubou z kapely Vertigo o pražském koncertu Superhiks, něco o občanském sdružení Proxima Sociale provozující nízkoprahový klub pro mladé Jižní Pól)

Ska & Reggae Radium 10 (PROFIL: americká kultovní kapela THE MISFITS, report ze Dne bez aut a rozhovor s trumpetistou kapely Vertigo o cyklojízdě)

Ska & Reggae Radium 9 (PROFIL: švédská ska formace LIBERATOR, rozhovor s Mirkem - zpěvákem rockabilly kapely Flaming Cocks)

Ska & Reggae Radium 8 (PROFIL: PERSIANA JONES z Itálie, rozhovor se členy pražské skáčkové kapely Vertigo)

Ska & Reggae Radium 7 (PROFIL: kapela ELVIS JACKSON ze Slovinska, rozhovor s DJ Kayou, ukázky z kompilace "Brixton Cats and The Reggaeboys")

Ska & Reggae Radium 6 (PROFIL: MANU CHAO, reportáž z koncertu Panteón Rococó, rozhovor s Krlešem - frontmanem kapely 2v1 (Dva v jednom)

Ska & Reggae Radium 5 (PROFIL: PANTEÓN ROCOCÓ z Mexika, reportáž ze Stromovky Music Garden)

Ska a Reggae Radium 4 (Přehled festivalů v létě 2004)

Ska & Reggae Radium 3 (PROFIL: SKATALITES z Jamajky, rozhovor s MC Dr. Karym)

Ska & Reggae Radium 2 (PROFIL: baskická skupina SKALARIAK, reportáž z koncertu New York Ska Jazz Ensemble, rozhovor se zpěvákem české kapely Green Smatroll)

autor: marquet
Spustit audio