Slovenská mafie, kluci, co brečí, a žena jako skála. Jakou módu ukáže soutěž Van Graaf Junior Talent?

19. únor 2020

Kolekce finalistů soutěže Van Graaf Junior Talent odráží aktuální společenská pnutí a mediální kauzy. Mladí návrháři reflektují mafiánské skandály, toxickou maskulinitu a rostoucí sílu žen. Představujeme 4 mladá jména, která se chystají na premiéru před mezinárodním publikem nejprestižnějšího českého týdne módy, Mercedes-Benz Prague Fashion Week.

„Vycházím z tématu automatické kresby, společně s grafičkou Evou Rotreklovou je převádíme do grafik, tisků a pletáží,“ říká studentka UMPRUM Valérie Jurčíková. Spíš než konfekce ji zajímá fashion art, proto studuje v Ateliéru designu oděvu a obuvi u Liběny Rochové. Poslechněte si, co na MBPFW chystá a proč nerada nosí své vlastní modely.

Valérie Jurčíková

Udržitelnou kolekci z dead stocku a certifikovaných materiálů připravuje Petra Famlerová. „Bude to nositelná pánská kolekce, mix street wearu a pánské krejčoviny. Jmenuje se Boys do cry a je o toxické maskulinitě,“ popisuje Petra, která nedávno dokončila studium na designérské škole v Dánsku. Teď se chystá vrátit domů na Slovensko a rozjet svou značku Famale.

Petra Famlerová

Z dánské univerzity je i Marcel Petránek, který se pro svou pánskou kolekci inspiroval mafiánskými kauzami na rodném Slovensku. „Proč se rádi díváme na horory? Proč nás přitahuje násilí a utrpení v médiích? Tato tendence mě zaujala a zkusil jsem ji transformovat do oděvní formy. Silnou inspirací pro mě byly i mediální zprávy, články a dokumenty o slovenských mafiánech, jejichž kauzy se začínají postupně odhalovat. Kolekce se jmenuje Village Mafia,“ vysvětluje Marcel, který má pro letošní rok velké plány směřující do zahraničí. Poslechněte si, kam se chystá a proč se chce specializovat na pletáž.

Marcel Petránek

Z nezávislých studentských přehlídek Malá noc módy je známá studentka zlínské UTB Johana Skálová. „Kolekce se jmenuje Litos, což je latinsky kámen. Je inspirovaná ženskou silou, zároveň je velmi harmonická a laděná do zemitých tónů,“ popisuje Johana Skálová. Proč se do pražské soutěže přihlásila právě letos? Seznamte se s finalisty soutěže Van Graaf Junior Talent v podcastu Modeschau.

Johana Skálová

Čtveřice finalistů soutěže Van Graaf Junior Talent se představí v hlavním přehlídkovém programu před mezinárodním publikem Mercedes-Benz Prague Fashion Week v Praze. Vítěz získá finanční podporu další kolekce, PR podporu fashion weeku a samostatnou přehlídku na podzimním MBPFW. Podrobný program pražského týdne módy najdete na www.mbpfw.com. Na reportáž o mladých talentech, módních trendech a zajímavých novinkách z fashion weeku se můžete těšit v půli března ve vysílání Radia Wave.

Playlist:

Summer Of Haze – Classica
Mina – Heartbroken Emoji
Beth Sawlts – Keep The Light
Mobile Girl – Yellow (Mechatok remix)
Hilary Woods – Tongues of Wild Boar
Lafawndah – Daddy
Alis – Papercuts
Msylma – Min Bab AlDaa-i
FKA Twigs – Sad Day

Spustit audio