Slovinský synth noise kolektiv Kikimore: Letování a vyrábění hudebních nástrojů vytváří speciální pouto

11. říjen 2018

Kikimore je postava ze slovanské mytologie, která prý v noci v domě způsobovala různé zvuky a ruchy. Kikimore je také šestičlenný ženský noise synth kolektiv – ve složení Kati Flowerfields, Staša Guček, Sara Mlakar, Nina Orlić, Sara Pegam, Barbara Poček – sídlící v Lublani. Je součástí tamější aktivní scény točící se kolem umění, technologií a v jejich případě hlavně hudby. Jejich studio jsem navštívila během hudebního a uměleckého festivalu SONICA koncem září.

Kolektiv Kikimore se pohybuje na pomezí hudby a technologií. Nástroje si vyrábějí samy, setkávají se a jamují spolu. Jejich studio se nachází v uměleckém komplexu Institutu Kersnikova v centru Lublaně, kde také sídlí další nezávislé umělecké organizace.

Kikimore navazují na bohatou historii slovinské novomediální scény, zmiňme třeba jména jako media lab Ljudmila, fungující už od roku 1994. „Osobnosti a organizace jako třeba Ljudmila byly naším startovacím bodem. Pomáháme si navzájem. Polovina našich nástrojů vznikla v rámci workshopů nebo hacklabů iniciativ jako třeba už zmiňované Ljudmily, multidisciplinární platformy MoTA nebo Rampy. Na DIY komunitách se mi líbí jejich solidarita,“ vysvětluje členka projektu Kikimore Barbara Poček.

Navštívili jsme studio šestičlenného ženského DIY noise synth kolektivu Kikimore v Lublani.  Pusťte si celé audio!

Kikimore is a creature from Slavic mythology who apparently made various sounds and noises at people's homes during night. Kikimore is also a six-member female synth noise collective – Kati Flowerfields, Staša Guček, Sara Mlakar, Nina Orlić, Sara Pegam, Barbara Poček - based in Slovenia's capital Ljubljana. It is part of the city's thriving arts & media scene gathered around arts, science, technology and music. I visited their studio during the electronic arts & music festival SONICA at the end of September. Kikimore as a collective oscillates between music and technology. They build their instruments themselves, meet and play together. Their studio is located at Institute Kersnikova, an arts centre in the heart of Ljubljana that also houses several other independent artistic initiatives.

Kikimore draw upon the rich history of Slovenian new media scene, let's just mention media labs like Ljudmila, established in 1994. “All of this background was a starting point for us. And there's a lot of support. Half of these instruments were built in Ljudmila's, MoTA's (Museum of Transitory Art) or Rampa's hacklabs and workshops. All of these people contribute to what we do. And we support each other. This is also what I like about this DIY community. There's a lot of solidarity,” explains one of the members of the Kikimore collective Barbara Poček.

autor: Lucia Udvardyová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.