Snažíme se dělat klasiky s moderním šmrncem, aby nás to bavilo, říká majitel bistra a koloniálu

28. srpen 2023
Ve vlastní šťávě

Táborsko přitahuje zajímavé počiny, ať už jde o cidery, pekárny, kávu nebo poslední přírůstek v historickém centru – koloniál a bistro Triko. Spolu s jeho zakladatelem Michalem Burdou jsme probrali, proč otevřel pobočku smíchovské „večerky“ v Táboře, co tam vaří i jaké jsou jeho další ambice.

Burda zakládal v devadesátých letech tatérské studio. Později založil i malý sousedský koloniál a večerku na smíchovské Nikolajce Triko, která se stala lokálním fenoménem, a před 3 měsíci i její táborskou odnož.

Když jsme otvírali, nebylo tam skutečně nic, popisuje. A tak založil první Triko, tedy koloniál s výběrovým kafem a občasnými pop-upy spřátelených kuchařů. Z podstaty polohy podniku se tu potkávají hlavně místní, ale vzhledem k pestrému výběru pochutin se vyplatí si zajet i z větší dálky.

Bistro a koloniál Triko v Táboře

Před třemi roky se zrodila i myšlenka založit podobný podnik v Táboře, odkud pochází Marie, Michalova žena. Než ale k realizaci došlo, musel uběhnout nějaký čas a přijít správná shoda náhod.

Do Tábora se totiž přestěhoval také Vojtěch Kalášek, který po zkušenostech z britské ambasády a jako šéf výroby sušených šunek převzal pod svá křídla táborskou kuchyni nového Trika. To byla ta druhá pohnutka k tomu, my se my bychom se asi nikdy nepustili do takhle velké věci ohledně kuchyně, protože si uvědomujeme náročnost té věci,“ přibližuje Burda.

Kalášek vaří české i evropské klasiky od halušek po tarhoňu, ale za zmínku stojí i pestrý výběr sardinek s trochou salátu a skvělým chlebem. Jsou to věci, které mají lidi rádi, pokud jsou uvařený dobře, kvalitně, moderně,“ myslí si majitel Trika.

Po tetovacím studiu a dvou podnicích už nic velkého nechystá, snad jenom drobnou výrobu marmelád a podobných produktů, které v koloniálech prodává. Tohle už je asi poslední takový počin, protože vždycky, když to člověk dělá, tak si maluje, jaký to bude jednoduchý... Ale samozřejmě to byla zase práce obrovská,“ přiznává Michal Burda.

Poslechněte si celý rozhovor!

Bistro a koloniál Triko v Táboře
Spustit audio