Špína o raných Current 93. Okultista David Tibet nastoupil v 80. letech na cestu za spasením

11. leden 2018

„Celý svět je jen Satanův sen,“ řekl kdysi David Tibet z Current 93. Jeho apokalyptický folk nám má sundat růžové brýle. Tibet je jednou z nejtajemnějších postav anglické hudební scény, pere se v něm křesťanská víra s okultismem a rozpory se promítají i do jeho tvorby. Špína otevírá seriál o Current 93 ponorem do hlubokých 80. let, kdy se Tibet od hlučného industriálu posouval k anglické folklórní hudbě. 

David Tibet (jak jej přejmenovala Genesis P-Oridge z noiseových průkopníků Throbbing Gristle) se narodil a raná léta prožil v Malajsii. Sám o sobě říká, že je víc Malajsijec než Angličan. Když mu bylo jedenáct let, na letišti v Kuala Lumpuru se údajně poprvé začetl do díla okultního mystika Aleistera Crowleyho.

Tady někde započala fascinace vším okultním a náklonnost ke Crowleymu vydržela Tibetovi dodneška, byť šedesátkové crowleyiánské hnutí nikdy neuznával. Seznam četby z dětství musel hodně spolužáků děsit a směs mysticismu, čarodějnictví, křesťanství a numerologie tematicky napájela Current 93.

Samotný název kapely, ve které se protočil Douglas Pearce z Crisis nebo Nick Cave, je hádankou. Číslo 93 totiž odpovídá numerologickým podobám pojmů agapé (láska) a thelema (vůle) z řečtiny. Tibetova tvorba je plná náboženských odkazů. Už na první oficiální nahrávce Nature Unveiled z roku 1984 se objevuje postava Maldorora, kterou si Tibet vypůjčil od francouzského básníka Isidore-Luciena Ducasse. Maldoror je personifikací absolutního zla, které stojí v opozici vůči lidstvu i Bohu. První desky zněly jako zlověstný soundtrack k ukřižování. Byly ještě noiseové, plné industriálních kovových zvuků a skřeků a vycházely na obskurním belgickém labelu L.A.Y.L.A.H., kde se objevili i Laibach nebo Nurse with Wound (poslední jmenovaní natočili s Current 93 i několik splitek).

Na desce Dogs Blood Rising si už Tibet půjčuje i z východních zdrojů. Zmiňuje tu japonského literáta Jukia Mišimu, který spáchal ve svých 45 letech obřadnou sebevraždu seppuku. Tady se ozývají první náznaky folku, když si pohrává s hudbou Simona a Garfunkela. Proto později, až budou fanoušci i recenzenti psát, že noví folkoví Current 93 zní jako slavná popová dvojice, David Tibet to nebude brát jako urážku. Naopak.

Fascinace anglickým folklorem a také jednou z jejích sudiček, písničkářkou Shirley Collins (je slyšet v první skladbě), se naplno projevila na albu Thunder Perfect Mind z roku 1992, které se na sklonku loňska dočkalo reedice. „Lyricky a tematicky jsou pro mě Current 93 cestou, jak si odpracovat vlastní spásu,“ řekl Tibet v roce 2006 pro britský hudební časopis The Wire. Na stejném místě prohlásil, že náš současný svět je možná jenom iluze, „sen Satanův“. A ve své hudbě je Tibet dost přesvědčivý.

Nejsou to však jenom apokalyptické vize, které dělají hudbu Current 93 tak výjimečnou. Poslechněte si Špínu a dozvíte se, jaká je Tibetova nejoblíbenější popová skladba, jaký je jeho vztah ke kočkám a proč nerad jezdí na turné.

autoři: Miloš Hroch , Judita Císařová , Petr Wagner , Honza Šamánek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.