Špína se Štelcou z Cirguz: Když se bavíme o muzice, lidi si od nás odsedají

18. leden 2018

Základem pro dobrou kapelu je nerozpadnout se a vědět, kdy přestat. K něčemu podobnému dospěla mělnická punková kapela Cirguz. O těch jedenácti letech intenzivního hraní a zážitků udělal jejich bubeník Honza Štelcík, který dnes působí v kapele The Junk Food, tištěný fanzin. Několik historek nám odvyprávěl i v aktuálním díle Špíny.

První koncerty Cirguz odehráli na Mělníku a v přilehlém okolí s lokálními punkovými kapelami. Podle Štelcy tam nikdy nebylo moc pankáčů, a jak to bývá, jeho kapela se dala dohromady náhodou. Čtveřice se rychle začala věnovat klasickému punku jako vystřiženému z Londýna roku 1977 a později vstřebávala vlivy melodického kalifornského punk rocku. Když se pak rozhodli ukončit činnost, vyšel fanzin jako tištěná kronika a vzpomínka na ta léta hraní. A bylo rozhodně na co vzpomínat desítky koncertů, včetně turné s Kung-Fu Girlz po Balkánu, nebo deska a singl na velkém kalifornském labelu Pirates Press, kde vydává mnoho původních vzorů Cirguz, jako jsou například Rancid nebo Cock Sparrer.

Ve Špíně jsme se ale nehrabali jenom v minulosti. Štelca se také věnuje psaní pro Czechcore.cz a pomáhá vydávat tištěný fanzin How Can Limo Kid Kill Your Dreams?. A samozřejmě nenechal ani hraní v kapele. S částí bývalých Cirguz dali dohromady skupinu The Junk Food, které brzo vyjde už druhý sedmipalcový vinyl.

Jaká je provázanost mezi americkým Portlandem, Kodaní a Mělníkem, se dozvíte v aktuálním díle Špíny!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.