Startér 31 a těžká škola Divided

28. duben 2015

Novinky to tentokrát neměly jednoduché, protože ve studiu se ukázali shoegazeři Divided. A kritikou nešetřili. Není se čemu divit. Sám kapelník Filip Helštýn musel ujít pěkný kus cesty od instrumentálního debutu ve Startéru až po výborné album Born to Sleep. S tím Divided úspěšně obráží celou republiku a už ve čtvrtek nám zahrají v pražské Converse zkušebně.

Do studia přišli z Divided dva členové – kapelník Filip a basák Ondra, známější jako producent Aid Kid, který se taktéž ukázal ve Startéru a nakonec s námi zahrál na festivalu Pohoda. Komu by kluci přáli postup do finále, hraní na festivalech nebo třeba vstupenky na jejich koncert?

První novinka přišla od ambiciózních pražských rockerů ISING. A hochům se moc nezalíbila. Typická česká kopírka britské kytarovky, abychom parafrázovali slova Ondřeje Mikuly. Pořád dokola, tvrdil Filip Helštýn. ISING ale neváhají, už mají za sebou i filmový song a určitě se nenechají jen tak položit na lopatky, zvlášť jestli se umí kroutit tak jako jejich Liar.

O dost větší zalíbení našli kluci z Divided v novince od brněnského dua Himalayan Dalai Lama. Jazykolam střídá v hudbě lehce polámaný beat, snové synthy a atmosféra trochu jak od Arms & Sleepers, kdyby netrpěli narkolepsií. Však taky Lámové mají Arms & Sleepers rádi, ba dokonce je remixovali. Aid Kid, taktéž spjatý s výbornou americkou kapelou, brněnské Dalai Lama pochválil. Jen to chce ještě trochu vybočit do neznáma.

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.