Startér dal šanci folku od legendárního kameramana, nadějné zpěvačce i instrumentálnímu hip hopu

12. březen 2018

Šestý týden hitparády neobjevených přinesl hned pět novinek. Soutěž totiž po pěti úspěšných kolech opustili lamači srdcí The Valentines, epigoni Amy Winehouse Jo’Anna nebo artpopoví Rawdeus. Kdo přichází zkusit štěstí místo nich? Třeba songwriter s nezapomenutelným hlasem baset+. Novinky s námi hodnotila porotkyně Žofie Dařbujánová z Mydy Rabycad.

Hudbu baset+ možná neznáte, ale jeho filmy určitě ano! Jan Baset Střítežský je kameraman podepsaný pod snímky, jako jsou Alois Nebel nebo Křižáček, díky jeho bystrému oku vznikla také celá řada videoklipů – pro legendární EOST, ale i mladší Videos, kapelu, kterou jste ostatně mohli slyšet i ve Startéru. No, a jaká je tedy hudba baset+, který svou debutovou desku vydal loni na podzim? Zdá se, že se na domácí scéně rodí nový písničkář. Basetův hluboký hlas jen tak nezapomenete, pomáhají mu i delikátní, trpělivě skládané aranže. Skladba Hej nám připomíná Leonarda Cohena i Billa Calahana.

I Kuba Palata aka cernykafe nám poslal song ze svého debutového LP, i když to jeho vznikalo bez podpory profesionálního producenta, zato nepochybně s velkou láskou. Jmenuje se when we dive a podle Kuby je plný na telefon nahranejch kytar, pochybnýho zpěvu a naklikanejch bicích a jeho hlavní témata jsou sebereflexe, ztráta ideálů a samozřejmě hrozně moc lásky. Kubova skladba stay in your backyard je oslnivá ve své bezprostřednosti, i přes nános digitální špíny je slyšet, že Palata do toho dává všechno. Naše porotkyně Žofie Dařbujánová z Mydy Rabycad by ale ocenila, kdyby si na příští nahrávání Kuba půjčil lepší techniku a více pracoval s detaily. Zlému poldovi Jakubovi Kaifoszovi nevadí lo-fi zvuk, ale chce to kvalitnější vstupní materiál. A Jonáš by byl rád, kdyby se cernykafe vrátil k experimentu s elektronikou, která hudbě Kuby Palaty dodávala synthpopový šmrnc a s ním i trochu zajímavější, osobitější sound. No, a co na to posluchači? Vyhlasují melancholika s kytarou a zadumanými texty až na vrchol hitparády?

Startér bloudí rapperským deep webem a vzpomíná na Oasis

Jonáš Zbořil, Albert Černý (Lake Malawi), Jakub Kaifosz a Karel Buriánek (FVTVRE)

Novinky pro páté kolo hitparády neobjevených jsme vybrali rekordně rychle. Ve vysílání zazněl rap o deep webu a internetových konspiracích, ale taky vzpomínka na ostrovní scénu devadesátek – z té měla radost i porota ve složení Karel Buriánek (FVTVRE) a Albert Černý (Lake Malawi).

Cestu nahoru může projektu cernykafe zkomplikovat třeba dvacetiletá zpěvačka Luciana. Její song I N N O C E N C E ukazuje interpretku, jejíž hlas už bezpochyby dospěl. Produkčně si taky vede dobře, jednoduché plochy MIDI synthů evokují žánr vaporwave. Jsme zvědaví, co předvede Luciana dál.

Největší úsměv na tváři Jakuba Kaifosze vyvolal nepochybně song Two Is Better Than One od pražské kapely Smile. Tolik nadšení jsme u něj ještě neviděli. Mohly za to překvapivé breaky, odzbrojující refrén, dvojité vokály na hranici falešnosti, feel-good vibes. Že bychom našli nového oblíbence?

Místo poslední novinky obsadil instrumentální track Welcome to Paris od projektu s názvem POHODYSTAN. Nic o nich nevíme, detektivové z CSI Startér pouze předpokládají, že jde o muzikanta či muzikanty z Brna (viz grafický cover skladby Welcome to Paris), kteří umí dělat elektroniku. Tedy, to si myslí hodný policajt Jonáš. Zlému poldovi Jakubovi přijde Welcome to Paris o ničem. Jenže za do detailu propracovaným trackem je třeba hledat feeling a atmosféru spíš než písničku a hook. Welcome to Paris je možná jen první kamínek na cestě za nadějnou kariérou elektronických producentů.

Záleží na vás, posluchači a fanoušci! Komu pošlete hlas? A máte odvahu přihodit vlastní skladbu?

autoři: Jonáš Zbořil , Jakub Kaifosz
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.