Startér hledá talenty v jiných světech a u vlastních hudebních dramaturgů

16. listopad 2016

Hostem Startéru byl dramaturg Radia Wave Jiří Špičák. Jak se mu líbily novinky od nového projektu Asfodel Venduly Hlaváčkové a brněnská kytarovka Ette Enaka, uspěly by v denním playlistu Radia Wave? A jak moc má Jiří rád svět J. R. R. Tolkiena?

„Asfodel je jméno jedné hobitky, která se účastnila oslavy Bilbových narozenin. To je plus dvacet procent. A to, že jde o jméno z tolkienovského univerza, to je dalších dvacet. Celkově je to pro mě skoro až osmdesát procent,“ říká Jiří Špičák o první novince, tracku Mráz od nového projektu Venduly Hlaváčkové. V souvislosti s Vendulinou hudbou Jiří zmínil i projekt Zavoloka, který mu připomněly samplované fujary, nebo Moniku Načevu. Vendula už se letos ve Startéru objevila pod pseudonymem V. N. D. A i když nás tehdy bavila víc než většina její producentské konkurence, až teď na nás udělala opravdu silný dojem. Vendula se s Asfodel prezentuje jako talentovaná songwriterka.

„Tahle věc má energii. U současných českých kytarovek není vždycky záruka, že to bude,“ říká Jiří o novince od čerstvé brněnské kapely Ette Enaka. Z tolkienovského univerza se přesunul k historii českých kytarovek a říká, že u podobných kapel člověk nepřemýšlí nad tím, co chtějí sdělit, ale spíš nad tím, co samy poslouchají. „Myslím, že je to trochu generické, ale energie tam je. Trochu mi vadí, že to není rok 2016, ale spíš 2003. Na druhou stranu ten žánr sám o sobě je takový zakonzervovaný. V kontextu českých kytar to pro mě zajímavé bylo,“ uznává Jiří Špičák.

Co říká na další kapely, který projekt se mu v našem hledači talentů zamlouvá nejvíc? Poslechněte si poslední Startér s hudebním dramaturgem Jiřím Špičákem, zahlasujte pro své oblíbence a pošlete vlastní track na starter@rozhlas.cz.

autoři: Jakub Johánek , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.