„Startér je skvělej, ale bere nám kamarády.“ Hitparáda neobjevených vyvrcholila v Café V lese

14. červen 2018

„První foxes jsme nestihly, ale ty druhý foxes budou super,“ říkají mi dvě slečny, které se přišly podívat na letošní Startér Showcase do café V lese. Foxes, o kterých mluví, jsou kapely Purplefox Town a Stereofox, které spolu se skupinou Good Times Only postoupily do finále hitparády neobjevených Radia Wave. Koncert tří finalistů, kteří se probírají z chřipky a přicházejí o kamarády, naplnil ve středeční večer vršovický klub.

Podle moderátorů Kuby Kaifosze a Jonáše Zbořila, kteří ještě před začátkem akce kouří před vršovickým klubem, se poslední ročník povedl. „Pro mě to je první ročník, hodnotím ho velmi pozitivně. Dost mě to překvapilo, hlavně kvality kapel. Bylo hodně těžký vybrat jenom tři,“ říká Kuba, který vystřídal v moderátorské dvojici Jakuba Johánka.

Jonáš s ním souhlasí. „Mám strašnou radost, že se dost věcí změnilo. Jsem od přírody dost velkej zmatkař. Nevím, co je od přírody Kuba, ale tu soutěž dost razantně zjednodušil a myslím si, že to všem udělalo dobře. Z účastníků mám taky výbornej pocit, finále, co se hudebních kvalit týče, je velice vyrovnaný. Co se hlasů týče, tak je tam zatím naprosto jasnej favorit – Good Times Only,“ zmiňuje Zbořil, toho času na rodičovské dovolené.

Stereofox na Startér Showcase v café V lese

Ubývají nám kámoši

Je to tak, Good Times Only nad svými dvěma konkurenty v době showcaseu vedou o několik stovek hlasů. „Spíš jsme vůči tomu skeptičtí. Říkáme si, co ty další dvě kapely chystají, že ty hlasy moc netlačí. Od tý doby, co víme, že jsme ve finále, máme připravenej seznam lidí, kterým budeme psát. Jak řekl Kuba Kaifosz, tak to docela hrotíme,“ směje se frontman Filip. Koncert si ale prý hodně užili. „Hlavní je, že jsme poprvé hráli pro nějakých sto lidí. Všichni si to užívali, zpívali naše songy. Je vidět, že ten Startér pomohl, no.“

Ve skoro přeplněném café V lese to vypadá, že se Good Times Only nemají čeho bát. Většina lidí s pivem nebo vínem v ruce téhle pražské čtveřici nadšeně fandí. Najdou se tu ale taky fanoušci Purplefox Town, které Kaifosz přirovnává k Alice Cooper. Ze své show mají radost, ale byl to pro ně i stres. „Do nálady, ve které si koncert užívám, se vždycky dostanu během setu. Teď to skončilo dvě písničky poté. Měl jsem hodně těžkou kameru na hlavě kytary a fakt blbě se s tím hrálo,“ říkají kluci, kteří navíc nejsou nadšení z toho, že jim účast ve Startéru ubírá kamarády. „Startér je výbornej způsob, jak se ukázat, ale mrzí mě, že musím, abych uspěl, obepisovat stovky kamarádů, který ani nemám. Jak je otravujeme, tak pořád ubývají. A to jich už na začátku bylo málo,“ smějí se Purplefox Town.

Purplefox Town na Startér Showcase v café V lese

Stereofox, dvojice, která celý večer zakončila svojí temně laděnou show, si s počtem hlasů hlavu neláme. Tématem posledních dní pro ně byly státnice a taky chřipka. „Spíš tomu necháváme volný průběh. Naši kamarádi nedostávají deset zpráv denně. Vůbec jsme nečekali, že bychom se mohli dostat do finále, ale jsme fakt rádi,“ přiznává československý pár, který hned po koncertě utekl do nedaleké hospody, aby si tam v klidu dal vodu. O tom, kdo letošní Startér vyhraje, můžete hlasovat až do pondělního večera níže nebo na wave.cz/starter.

Co za žánr je „knedlík v krku“? A co je oblíbená česká kapela policistů, kteří přišli na akci před půlnocí, aby ztišili lidi na chodníku? Poslechněte si celou reportáž z kytarového Startér Showcaseu.

autor: vis
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.