Startér objevuje Stereofox, zpívá si s Hrabětem a nabízí superstar Esther Lubadiku

14. květen 2018

Poslední vydání hitparády neobjevených skákalo panáka mezi žánry. Do mailu nám přišla skladba od československých epigonů Liars, chanson složený na text beatnického romantika Václava Hraběte nebo devadesátkový popový valčík od zpěvačky Esther Lubadiky, která už dávno měla stát na vrcholu českého mainstreamu.

Vážně! Esther Lubadika své štěstí zkoušela už v soutěži Česko-Slovensko má talent v roce 2012, kde udělala velice dobrý dojem a probojovala se až do semifinále. Pak si zatancovala s Kanye Westem a nechala si napsat písničku od Celeste Buckingham. Jmenuje se How Long... a upřímně nás zas tak moc nebaví. Kéž by měl ale český mainstream víc takových zpěvaček, jako je Lubadika! Má silný, zapamatovatelný hlas, emotivní, autentický projev. Jen té její písničce chybí gradace a je přeprodukovaná. Našemu porotci Albertu Černému by se líbilo, kdyby How Long stálo víc na Esther samotné, kdyby se nebála tuhle „srdcovku“ obnažit, jít víc na tělo. A my souhlasíme.

Česko-slovinská dvojice Du-chanson nám poslala skladbu s textem Václava Hraběte a už za to u nás měla plusové body. „Posledním vlakem / pojedem spolu / koupim ti lístek / neřeknu kam,“ zpívají básník a skladatel Andraž (Slovinec s roztomilým přízvukem) a herečka a zpěvačka Petra. Jejich verze Hraběte zní trochu poťouchle, Albertovi evokovala hospodskou odrhovačku, kterou haleká postava z filmu Emira Kusturici Černá kočka, bílý kocour. A Jakub Kaifosz přihodil ještě Jaromíra Nohavicu. Jonáše Du-chanson trochu vyvedl z míry. Chansony se ve Startéru moc nepouštějí a je otázka, jestli je ve vůbec umíme hodnotit. Hrabětovi by možná slušelo něco bluesovějšího, ale to je nejspíš věc vkusu. Du-chansonu kupujeme lístek na Český rozhlas Vltava, tam by se jim určitě líbilo víc!

Poslední, kdo dostal šanci v hitparádě neobjevených pro letošní sezónu, je československé duo Stereofox. Už jsme o něm slyšeli díky nedávnému Audioportu, vysílání Radia Wave a Rádia_FM, tehdy nás s touhle nadějnou kapelou seznamovala slovenská strana. My se k nim vracíme s novým singlem Distortions, ve kterém slyšíme ozvěnu Liars, ale i Velvet Underground. Stereofox by se mohli etablovat jako popoví experimentátoři, zařadit se po bok Fiordmoss. Atavistické Distortions by každopádně neuškodila trochu kratší stopáž.

Poslechněte si poslední novinkový Startér s Albertem Černým a zjistíte, který song by se nejvíc líbil jeho mamince! A od příště už rekapitulujeme nejúspěšnější songy! V červnu nás čeká velké finále a také živý koncert jeho účastníků.

autoři: Jonáš Zbořil , Jakub Kaifosz
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.