Startér si na druhý poslech oblíbil Stereofox. A z archivů vytáhl temné Nové lidi

28. květen 2018

Hitparáda neobjevených se pomalu, ale jistě blíží ke svému finále. Tři nejlepší kapely letošního ročníku Startéru uslyšíte už 13. června v café V lese. Ve vysílání si místo novinek pouštíme skladby, které nám z různých důvodů utkvěly v paměti. Třeba se některá z nich nakonec stane letošním vítězem!

Šanci má třeba trio Jo’Anna, které se s celkovým počtem 1060 hlasů hravě vyhouplo mezi dvacet nejlepších kapel Startéru. Uvidíme, jak teď zaboduje u poroty. My dáváme plus za zpěvaččino charisma. Weirdo po půl roce nezestárla, když Anička začne zpívat, jako by vás chytla do klepet a nepustila, dokud do vás nevykřičí, co potřebuje. Škoda, že ji tak brzdí neinvenční aranže. Frenetická španělka a cajon, taková ta krabice, co se bůhvíproč používá místo bicích. Stojí spousty peněz, i když zní jako kýbl od barvy. Jenže ten zpěv!

I s druhou skladbou jsme se vrátili na samý začátek letošního ročníku – a opět jsme sáhli po kapele, která patří mezi dvacet nejúspěšnějších. Pražští Rawdeus jako by chtěli hrát pop pro náročné, jako kdyby do Česka chtěli přinést něco z melodramatické, ale přitom distingované estetiky britských Wild Beasts. Daří se jim to.

Připomenout jsme si museli i kapelu Noví lidé, jejichž Brána rozhodně patří mezi to nejlepší, co jsme ve Startéru slyšeli – i když v hlasování mají trochu smůlu. Ještě před pár dny se drželi na chvostu nejlepší dvacítky, než je ovšem sesadilo hned několik stále soutěžících projektů. Škoda. Noví lidé skvěle kombinují industriální špínu s osmdesátkami, jako kdyby Schwarzprior chtěli hrát Depeche Mode.

Rapperské duo M A T K A vydalo klip ke svému anti-macho rapperskému manifestu Rituál / Oheň, i proto jsme si je ve Startéru chtěli připomenout. Dobrého rapu bylo v hitparádě pomálu, M A T K U jsme ale chválili. Dnes máme pocit, že kouzlo skladby se maličko ztratilo v šumu dlouhé stopáže a zbytečně rozhozené flow. „Křičim křičim“ je ale peak, jak má být! Chceme víc!

Proč se nám začala líbit skladba Distortions od československých Stereofox? Jaké dance moves si chystáme pro producenta Andels? A komu teda ještě můžete dát hlas a pošoupnout ho tak mezi dvacet semifinalistů?? Poslechněte si poslední vydání Startéru!

autoři: Jonáš Zbořil , Jakub Kaifosz
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka