Startér vzýval křesťanský rock, pěl chválu na ANDELS a dělal pořádnej VIRVAL

9. květen 2018

Hned čtyři novinky přineslo čtrnácté kolo hitparády neobjevených. Onmy poslali milostný song o tom, že Bůh je jako moře. Sudetmarket nakoupili ve slevě u Radiohead. ANDELS poslal skvělou pecku s osmdesátkovými vibes a potěšil nás i solo projekt Šimona Kukače z kapely Role.

„Tahle písnička se ti musí líbit, když jsi pes,“ říkal na adresu liberecké kapely Sudetmarket Kuba Kaifosz. Jeho psí nadšení ale skončilo, když Sudetmarket nasadili altrockovou akordovou změnu a la Radiohead circa The Bends nebo OK Computer. „Moje psí alterego Radiohead rozhodně neposlouchá.“ To Jonášovi inspirace jeho nejoblíbenější kapelou rozhodně nevadí, Sudetmarket podle něj oplývají jistým charakterem (délkou a ambiciózností srovnatelný s Paranoid Android) a ve své melancholičnosti by možná mohli navázat na české kapely typu Priessnitz. Ale to by se museli trochu zasnažit.

Lukáš Puška alias ANDELS nám poslal track Liebe a my se do něj ihned zamilovali. „Mně se to hrozně líbilo, já bych na tohle tancovala až do rána,“ přiznala naše porotkyně Žofie Dařbujánová. „Mám rád písničky, které z historie vymazávají všechny písničky před ní. Tohle je jedna z nich,“ řekl na adresu Liebe Jakub. Podle Jonáše se ve Startéru po dlouhé době objevila dobrá elektronika.

Startér číslo 14 se v novinkách houpal nahoru a dolů. Sešup přišel s trackem od mladé kroměřížské kapely ON>MY. Kluci umí útočit na domácí mainstream a dost možná Startér vůbec nebudou potřebovat. K tomu jim dopomáhej Bůh. Vůbec první křesťanská rocková kapela ve Startéru umí psát všeříkající texty plné vzletných metafor a bolavě kýčovitých přirovnání, přesně tak, jak to český hlavní proud má rád. A jak to nás ve studiu rozčiluje.

Poslední novinka? Pop psaný lehkou rukou Šimona Kukače z kapely Role, který se teď převtělil do one-man-bandu VIRVAL. Pusu malovala nás všechny potěšil, i když pár komentářů jsme měli. „V kontextu jak Rolí, tak našich soutěžících Good Times Only, mám problém, že poslouchám jednu kapelu. Tenhle zvuk je už tak normalizovanej a homogenizovanej, že nevím, jak mám Virvála rozlišit od Rolí.“ Podle Jonáše má ale VIRVAL potenciál se ze skupiny stejně znějících kapel velice brzo vymezit. A krom toho Šimon skvěle zpívá.

Kdo se nejvíc líbil naší porotkyni Žofii Dařbujánové? A jak by psi nosili kalhoty? Poslechněte si záznam posledního dílu a využijte poslední možnost poslat nám svůj song na starter@rozhlas.cz!

autoři: Jonáš Zbořil , Jakub Kaifosz
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.