Startér zkoumal, co všechno nemá rád Petr Marek

10. prosinec 2019

Místo nemocného Kuby Kaifosze přišel do studia Radia Wave hodnotit nové naděje české hudební scény muzikant, filmař, divadelník a pedagog Petr Marek. Zjistili jsme, že nemá rád kňourání. To je škoda, protože jinak by si s Jonášem určitě rozuměl.

Novinky každopádně frontman kapely Midi Lidi hodnotil kladně. Jako první pochválil song prozaicky nazvaný II. Track. Pod tímhle obyčejným názvem se skrývá skladba, která působí introvertně a opulentně zároveň. Její autor, Hynek Uher, jako by se zhlédl třeba v projektu TR/ST. Stejně jako Robert Alfons se i Hynek inspiruje taneční scénou, kterou oživuje expresivním zpěvem, potřebou vyzpívat se z niterných traumat, nízkého sebevědomí, prostě těch věcí, které trápí spoustu z nás, jen o nich neumíme složit dobrý song. Ještě že Hynek ano! Na jeho koncertech se nepochybně dobře vytancujeme z mindráků.

Petr Marek si v průběhu vysílání dělal systematický průzkum kňouravosti ve zpěvu i druhá novinka nasbírala celkem dost bodů. Přišla od písničkáře Davida Vondrušky, který si říká MukΔ a jehož hudba vychází ze zkušeností s maniodepresí. Pomalá, lyrická záležitost, minimální aranže a doprovod druhého, ženského vokálu, aby na tu tíhu David nebyl sám. Příjemné topeníčko. Občas se tedy utopil i rytmus frází, ale na druhou stranu možná díky tomu skladba Nezázemí působila autentičtěji. Jako deník, který si píše člověk s úzkostnou atakou, když ví, že mu nic nepomůže víc než broukat si písničku a počkat, až to přejde.

Co se ještě líbilo Petru Markovi? A jaké skandální přiznání udělal ve vysílání Jonáš Zbořil? Poslechněte si Startér, pošlete vlastní track na starter@rozhlas.cz a nezapomeňte hlasovat pro svého favorita!

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.