Synthpopové hymny do neonového města. Startér hostil nadějnou kapelu Pink Gloves

20. listopad 2017

Jestli milujete osmdesátkovou estetiku, rádi si uprostřed noci vyrazíte na osamělé projížďky autem do víru velkoměsta, nebo jestli jste Ryan Gosling, poslechněte si pražské Pink Gloves. Žádná jiná česká kapela nedokáže tak přesně vykreslit étos synthpopové vlny, kterou odstartoval soundtrack k filmu Drive.

Pink Gloves začali jako sólo projekt v hlavě zpěváka Petra Plisky. Není žádný nováček. Před více než deseti lety pomáhal v Česku odstartovat jinou hudební vlnu – když začátkem nového tisíciletí ve světě zažíval mohutný revival britpop a indie rock, Pliska měl před sebou slibnou kariéru jako frontman kytarové kapely Living Room. Pak se na nějakou dobu odmlčel, ale nikdy přitom neopustil hudbu. Spolu s Pavlem Kučerou vedl web Newmusic.cz, který důsledně mapoval nové hudební proudy první dekády.

Čas Pink Gloves přišel až před třemi lety, když se Pliska rozhodl vrátit v čase k hudbě sedmdesátých a osmdesátých let, někam ke kapele Tangerine Dream. „Bez nich by soundtrack k filmu Drive neexistoval,“ vysvětluje Pliska. Milovník britpopu zakotvil u dalšího vymezeného žánru, synthpopu pro snílky a romantiky. Hranice žánru se ale dají překračovat, stejně jako předchozí host Noirepolde i Pliska spolu se svou kapelou ví, že limitovat se někdy znamená získat více tvůrčí svobody.

Poslechněte si záznam z posledního Startéru s Pink Gloves, sólo projektem, který se záhy rozrostl do podoby plnohodnotné kapely. Čím imponuje Petr Jáchymovi a Václavovi z kapely Mayen a jak se do nočních městských balad zamiloval basák Ondra? Pink Gloves ve Startéru samozřejmě také živě zahráli!

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.