„Ten policista kamarádku třikrát zblízka střelil.“ Co přesně se stalo na ostrově Utøya a v Oslu?

14. listopad 2023

Pátek 22. července 2011 začal jako běžný prázdninový norský den. Vše se ale změnilo krátce po 15. hodině, kdy před jednu z vládních budov v centru Osla přijela bílá dodávka. Ta dala do pohybu sérii událostí, které navždy změnily Norsko. První epizoda sedmidílné podcastové série Přežít: Utøya a Oslo odvypráví, k čemu přesně došlo. Na pozadí oficiálních zpráv je ze svého pohledu popíší ti, kteří je zažili na vlastní kůži.

Poslouchejte Přežít: Utøya a Oslo i v anglickém originále. / Listen Surviving Utøya and Oslo also in English.

„Byla jsem ve své kanceláři. Najednou se ozval strašně silný zvuk. Jen jsem stála, neschopná čehokoliv. Pohlédla jsem na své ruce. A ty se třásly. Neskutečně. Všude po zemi byla spousta suti,” noří se do vzpomínek dnes 57letá úřednice Nille, která byla od epicentra exploze jen pár desítek metrů. Exploze ve vládní čtvrti si vyžádala osm mrtvých.

Nille Přežít

O explozi v Oslu se ve čtyři odpoledne dozvědělo i téměř šest set mladých lidí, kteří se právě účastnili letního tábora na ostrově Utøya, asi půl hodiny jízdy autem od hlavního města. Kemp každé léto pořádala mládežnická odnož vládnoucí Strany práce. Zatímco se účastníci – z nichž velkou část tvořily děti – snažili zjistit, co se stalo, a zda jsou jejich blízcí v pořádku, uslyšeli výstřely.

22. července 2011 odpoledne odpálil téměř třicetiletý norský pravicový extremista Anders Behring Breivik ve vládní čtvrti v centru Osla téměř tunu výbušniny v bílé dodávce. Zabil osm lidí. Následně na ostrově Utøya, kde právě probíhal letní tábor mládežnické odnože tehdejší vládnoucí Strany práce, postřílel 69 mladých lidí.

„Zahlédli jsme člověka, jak jde do kopce. Měl na sobě policejní uniformu. Takže z něj nikdo neměl strach, dokud nezačal střílet,” popisuje Cecilia. Blonďatý právník Jorgen přidává: „Byli jsme zrovna ve stanovém táboře. Uviděli jsme dav lidí běžících proti nám. Nepodařilo se nám je zastavit. Utíkali v panice. Najednou šel proti nám policista. Šel jsem tedy za ním. Když jsem od něj byl asi patnáct metru, přistoupila k němu kamarádka jako první. Třikrát ji střelil.”

Bjørn

Od prvního výstřelu po příjezd policie a zatčení útočníka uběhla více než hodina a čtvrt. Terorista na ostrově zavraždil 69 lidí a desítky dalších zranil. Proč přijela policie tak pozdě? Kdo útočník byl a co ho k útokům vedlo? A jak bezprostředně zareagovala norská společnost? Poslechněte si první díl podcastové série Přežít: Utøya a Oslo.

Série byla natočena ve spolupráci s produkční společností Subjektiv za podpory Norských fondů. Partnerem projektu je Centrum 22. července v Oslu.

Poslouchejte Přežít: Utøya a Oslo i v anglickém originále. / Listen Surviving Utøya and Oslo also in English.

autor: Lukáš Houdek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka