Tolik nenávisti. Memový útok na hru The Last of Us Part II

13. červenec 2020
Fenomem

Počítačová hra The Last of Us z roku 2013 patří mezi nejúspěšnější a nejlépe kriticky ceněné tituly posledních let. Prodalo se jí přes 17 milionů kusů a posbírala několik ocenění za hru roku. Na pokračování akčního titulu z postapokalyptické Ameriky čekají fanoušci od prosince 2016, kdy vývojáři ze společnosti Naughty Dog ohlásili, že na něm pracují. Několik slíbených dat vydání ale prošumělo a hra pořád nikde.

Dočkali jsme se až v polovině letošního června, The Last of Us Part II vypráví příběh odehrávající se pět let po prvním dílu, a to z pozice devatenáctileté Ellie, která se vydává vykonat pomstu, a záporné postavy Abby. Fanoušci ale s hrou příliš spokojení nejsou a zaplavili internet memy, které se jí vysmívají.

The Last of Us Part II meme

The Last of Us Part II to schytává z různých směrů. Fanouškům se nelíbí zmatený příběh ani herní přístup, v němž se střídají pozice dvou postav, a nenávidí údajně nesmyslný konec. Vzápětí po vydání hry se na server Metacritic snesl tzv. recenzní bombing, kde hra v jeden okamžik měla opravdu tristní fanouškovské hodnocení 3,4 z deseti. Memy následovaly – přesněji smršť memů využívající různé už existující templates. Jeden srovnával fanoušky The Last of Us s fanoušky Hvězdných válek – společné mají to, že předstírají, že sequely neexistují. Další pracoval s populární frází Are Ya Winning, Son, v níž se otec ptá syna, jak mu to jde s počítačovou hrou. V nové verzi vyděšený syn hrající The Last of Us Part II křičí: „Tati, pomoz!“

Last of Us Part II meme

Obzvláště v nelibosti mají tvůrci memů zápornou postavu Abby, do níž se fanoušci v jeden okamžik přepnou, a jsou nuceni hrát z její pozice. Nelíbí se jim její muskulatura ani zmatené motivace. Ze scény, v níž škrtí druhou hrdinku Ellie, se stal template už na začátku května, kdy na internet prosákly obrázky z nevydané hry a prozradily některé dějové zápletky, což také přijetí hry úplně neprospělo.

Last of Us Part II meme
Last of Us Part II meme

Škrtící Abby se stala předlohou pro scénky, v nichž se rdousí různí další hrdinové z fiktivních světů. V podobném duchu internetová komunita použila i sexuální scénu, v níž figuruje Abby, a začala obě postavy při aktu nahrazovat libovolnými obličeji, které jim přišlo dobré zesměšnit.

Last of Us Part II meme
Last of Us Part II meme

Zatímco fanoušci na internetu hru nenávidí, kritika ji naopak chválí. A vypadá to, že ani negativní kampaň jí úplně neublížila – po měsíci prodejů už je jasné, že se zařadí mezi nejúspěšnější hry pro jednu platformu všech dob. Trochu negativním rysem kampaně je fakt, že kreativní ředitel Neil Druckmann, zodpovědný za vývoj hry, dostal několik výhružek smrtí a také antisemitských nebo homofobních urážek. Fakt, že některé postavy jsou LGBT orientace, mohl přispět k četnosti útoků na hru, ačkoliv někteří memoví hateři z řad fanoušků zdůrazňují, že o tohle v jejich kritice rozhodně nejde. Ostatně už v minulosti jsme mluvili o podobných útocích fanoušků třeba na film s Ježkem Soníkem. Když se jim něco nelíbí, ozvou se. Memy jsou prostě dobrá zbraň.

Poslechněte si aktuální vydání rubriky Fenomem a zjistíte, proč internet tak nenávidí druhý díl úspěšné hry z apokalyptického světa The Last of Us. Kde se vzaly memy, v nichž jeden člověk škrtí druhého, i remixy podivné sexuální scény? Jak se bombarduje recenzní agregát Metacritic? A co s tím má společného Ježek Soník?

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.