Tři roky na cestě dobrodružstvím. Matěj Balga plul po Amazonce podle cestopisu ze 16. století

8. říjen 2017

Matěj Balga se po ztroskotání na panamském ostrově zotavil v jedné z domorodých vesniček, a pak se s rezavým kolem, bez navigace, fotoaparátu, telefonu a s posledními šestnácti dolary v kapse vydal do Kolumbie. O své cestě Latinskou Amerikou, Afrikou a o návratu domů vypráví v druhém díle Casablanky.

I když sám říká, že jeho jediným cílem bylo po ztroskotání a ztrátě všech věcí jen si vydělat na cestu domů, různé okolnosti, kterým zpravidla vládly krásné latinskoamerické ženy, zavedly Matěje Balgu přes Kolumbii až do Amazonie. Matěj tak znovu přivázal kolo na nafukovací člun a jen s pádlem a touhou něco zažít se vrátil na vodu.

Tři roky na cestě za láskou a dobrodružstvím. Matěj Balga se vrací do Česka

Evropa, Tarifa

Ztroskotal na opuštěném ostrově v Karibiku, přišel o skoro všechny věci a moře mu vyplavilo jedinou věc. Láhev rumu. Podnikl nevídanou plavbu vlastními silami po Amazonce. Ztratil srdce na několika kontinentech, ale objel svět a vrátil se do Česka.

„Bylo to něco, co jsem chtěl opravdu dokázat. Nastudoval jsem si cestopis španělského conquistadora de Orellany, který jako první splul Amazonku až k moři. Doufal jsem, že objevitelem můžu být i 500 let poté, že i v době Google Maps může člověk něco podobného zažít. A povedlo se. Hlavně peruánská část džungle bylo to největší dobrodružství,“ vypráví.

V Casablance vylíčil, jaké je to spát týdny v džungli, jak na své cestě objevil „magickou chatrč“ anebo vesnici, kde žijí jen děti (a kde vyšetřoval ztrátu pro něj životně důležitého solárního panelu), nebo jak se dá cesta kolem světa zvládnout bez očkování. „Když si chvíli odříkáte, z úplně normálních věcí se pak stávají krásné zážitky,“ vysvětluje.

Jak se jede na kole v protivětru na Sahaře? Jaký je to pocit stát znovu na českých hranicích a proč je čeština trochu jako sex s expřítelkyní? Poslechněte si záznam druhého dílu jeho tříleté cesty kolem světa. Poslechněte si záznam vysílání!

Pavel Sladký a Matěj Balga
autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.