tUnE-yArDs: postmoderní písničkářská mozaika na Sedmičce

9. srpen 2010

V pondělí 9. srpna, pouhý den po své zastávce na polském festivalu Off, vystoupí v pražském klubu 007 písničkářka Merrill Garbus, kterou budete nicméně znát spíš pod jménem tUnE-yArDs. Pozvánku na koncert, kde předskokanem bude domácí projekt dné, pro vás připravil Robert Candra.

Projekt tUnE-yArDs, jehož jedinou členkou je v kalifornském Oaklandu usazená Merrill Garbus, existuje pouze o něco víc než rok a na kontě má zatím jedinou dlouhohrající desku, loňský debut BiRd-BrAiNs. Ten vyšel nejprve jako vinyl a kazeta u portlandského labelu Marriage Records, ale poté, co Garbus podepsala u britského vydavatelství 4AD, následovala ještě limitovaná edice na CD a vlastně trochu v obráceném pořadí na podzim 2009 konečně regulérní celosvětový debut.

Garbus celou desku nahrála v hodně DIY stylu, za pomoci digitálního rekordéru (což je místy naprosto přiznaně slyšet) a editovacího softwaru, který je na internetu k použití zdarma. V ušmudlaném zvukovém balení se tu servírují postmoderně pomíchané žánry, od lo-fi folku přes doteky africké hudby až po jakési podivné r´n´b. Vedle někdy dětsky hravého, jindy zase robustního vokálu je hlavním nástrojem poněkud neobvyklé ukulele, které Garbus halí nejrůznějšími intimními ruchy a zvuky domácnosti i ulice.POSLECHNĚTE SI: Rozhovor s Merrill Garbus

PŘEČTĚTE SI: Recenzi alba BiRd-BrAiNs

Sama Merrill Garbus o svém stylu mluví jako o „o mozaice zvukových střípků, historii v přítomném čase" a zmiňuje i odpovědnost skladatele uchovávat příběhy, v jakkoli skromném měřítku. Jestli z toho nejste moudří, můžete si to zkusit vyjasnit při pražské koncertní zastávce tUnE-yArDs - 9. srpna v klubu 007 na Strahově, kde by Garbus měl doprovázet ještě basista a perkusista Nate Brenner. Předkapelou bude podobně domácky křehký projekt dné.

02115665.jpeg
autor: Robert Candra
Spustit audio