Tvůrce hororu Smrt ve tmě Fede Álvarez v minisérii Calls šíří hrůzu po telefonu

31. březen 2021

Nová minisérie hororového režiséra Fedeho Álvareze (remake The Evil Dead, Smrt ve tmě) zvaná Calls nachází hrůzu v záznamech telefonních hovorů. Každý díl nabízí jinou telefonickou konverzaci, do které postupné pronikají děsivé, nadpřirozené prvky. Všechny epizody jsou zároveň vzájemně propojené.

Americká minisérie Calls, která vznikla podle stejnojmenného francouzského cyklu od Timothéé Hochetové, je zvláštní experiment. Tak trochu zavání lockdownovou filmařinou, i když začal vznikat už před ní, a tak trochu se odvolává na staré hororové rozhlasové hry.

Kromě zvuku hovorů v seriálu vidíme jen jména mluvčích a přepsané dialogy. K nim tvůrci přidali abstraktní animace, které na první pohled vypadají jako vizualizace ze starých programů na přehrávání audia. Ve skutečnosti ale občas docela zajímavě ilustrují děj a napětí, které v něm probíhá.

Série, kterou namluvila řada známých hollywoodských herců, nabízí způsob, jak dostat zpátky do hry rozhlasové médium a strach, který vyplývá z toho, že něco slyšíme, ale nevidíme.

Více o strašidelných zvucích, problémech s časoprostorovým kontinuem a děsivé metafyzické povaze telefonního média si poslechněte v novém díle Ektoplasmy.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.