Udělají nového Bowieho? Vítězové Startéru The Valentines se představují ve studiu

20. květen 2019

Minulé pondělí jste v hitparádě neobjevených talentů rozhodli o vítězi. S velikým náskokem dosáhli na prvenství The Valentines s hořkosladkou hymnou Now I’m Sad. Dnešní díl Startéru proto patřil jenom jim. A kapelám, bez kterých by The Valentines nikdy nevznikly.

„První písnička, kterou si pamatuju? Stoprocentně něco od Nirvany. Podle mě jsem ještě ani nebyl na světě,“ představuje se Honza Doležal, zpěvák vítězných The Valentines. Jeho máma otáčela desky Kurta Cobaina i v době, kdy se malý Honza teprve vrtěl v břiše. „Naše první písničky jsou takové trapné pokusy o Nirvanu, ale pak jsme to skrečovali.“ Hrát grunge připadalo Honzovi trapné, protože je to podle něj prostě, nic naplat, mrtvý žánr. Místo Nirvany tak nakonec ve Startéru hrajeme osmdesátkové The Cure – Why Can’t I Be You.

„Nikdy v životě jsem si neřekl, že budu dělat veselý písničky se smutnýma textama,“ říká dvacetiletý Honza, který sice v břiše poslouchal Nirvanu, ale začínal v jazzové kapele. Z drilování stupnic přešel k The Valentines a nakonec k base.

V playlistu startéřích laureátů zazní i Let’s Dance od Davida Bowieho, který pro The Valentines patří mezi největší oblíbence. „Tuhle písničku mám strašně rád. Zásadně proměnila můj vkus v muzice,“ přiznává Honza. „Neříkáme si: pojďte udělat něco, co je jako Bowie. To je podle mě dost neproveditelné. Ale já a Ondřej desku Let’s Dance máme moc rádi.“

Stane se Honza Doležal Ziggy Stardustem české scény?! Nebo spíš míří na pozici Maca DeMarco? Poslechněte si Startér, který představuje své čerstvé vítěze The Valentines!

autoři: Jakub Kaifosz , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka