Úkryt před civilizací i stavebnice pro dospělé. Jak a proč si pořídit chatu, maringotku nebo něco mezi tím

29. červen 2021

Sníte o malém domku v přírodě daleko od civilizace? V Bourání představíme hned čtyři projekty na takové stavby – od tří set tisíc po tři miliony.

Bourání tentokrát patřilo čtyřem hostům, kteří mají zkušenosti s malými domky, chatami, maringotkami nebo tiny housy. Tomáš Zajíček maringotky vlastníma rukama staví a už čtyři roky v jedné žije. Architekt Daniel Baudis ze studia DDAANN vyprojektoval stavebnicový systém Tiny House Done, díky němuž se dá postavit domeček o dvanácti metrech čtverečních za pár dní. Architekt Lukáš Brom ze studia The Builders na podobném systému zatím pracuje. Vladimír Pešek vede projekt hideandseek a nabízí domky především na pronájem. Tvrdí také, že komfort, design a příroda se nevylučují.

Mluvili jsme o tom, jak má být malý domek velký a co se tam vejde. Kam je možné ho umístit, jaká jsou pravidla a jak se dají případně kreativně obejít (ale samozřejmě nikoho nenavádíme). „Nechceme, aby byly chráněné krajinné oblasti zaplavené tiny housy,“ potvrzuje Daniel Baudis.

Věnovali jsme se i tomu, pro koho malý domek v přírodě je a komu spíš vyhovovat nebude. „Náš ideální klient je člověk, kterému tiny house vyložíme na pláži, on si ho dotáhne po částech na útes a tam si ho postaví,“ představuje si architekt Baudis.

Co všechno se dá v malých prostorech dělat a zažít? „Nainstaloval jsem si v maringotce plátno a promítačku,“ říká Tomáš Zajíček. „Dát si saunu, otevřít lahev vína a číst si,“ to je zase vysněný chatařský program Vladimíra Peška. Lukáš Brom pak vidí chatu jako úkryt před civilizací a klidně i jejím kolapsem. „Kompletně celý svět se zbortí a člověk je v té své kapsli jako v záchranném modulu, kde dokáže přežít.“

Jaké bydlení je lepší – s kolečky nebo bez? Poslechněte si v Bourání.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.