Už příští týden začíná finálový boj Startéru. Které lososy do něj vybereme?

12. duben 2022

MAEA a jejich chladně promyšlený pop? Bezprostřední lo-fi zpovědi Barbory Cihak? Nebo Moře dní, které tenhle týden dostane 1200 hlasů, a tím se vyšplhá na poslední chvíli mezi top 20 semifinalistů? Ještě poslední týden rekapitulujeme songy z letošního ročníku hitparády. Příští pondělí vyhlašujeme finále Startéru.

Duo MAEA se potkalo na firemním večírku a v jejich hudbě je to slyšet. Ta chladná promyšlenost, uhlazenost, jako kdyby MAEA dodržovala výrazový dress code. Jenže někde uvnitř tracku Finally tepe horké lososí srdce. Jakou tělesnou teplotu mají ryby? To je fuk. Ta kapela má potenciál, tak jsme si ji mezi povídáním o lososech zase pustili. Máme radost, že se MAEA dostala mezi dvacet nejhlasovanějších tracků. Šanci na finálovou trojici jistě má. Uvidíme, co na to řekne porota. 

Velikou šanci na finále má samozřejmě i David Pejčoch, který za pět týdnů v hitparádě nasbíral více než šestnáct set hlasů, a stal se tak letos nejúspěšnějším soutěžícím. Líbí se ale dost i porotě?! Track I Want It Back je strhující pop balada, která by klidně mohla vyhrát Oscara (je to prostě song do závěrečných titulků). Ten autotune vyhlazující špatnou intonaci nás ale trochu frustruje. A taky to není zrovna originální záležitost. Takových tracků známe z Jamese Bonda docela dost. 

Pořád se nám moc líbí hudba kapely Marbles. Make Me Move má beat jak z YouTube tutorialu, ale ten songwriting, ten zpěv, to charisma – to by nikdo okopírovat nedokázal. 

A co se do top 20 nevejde, přesto stojí za připomínku? A proč proboha máme studio plné lososů? Poslouchejte záznam posledního Startéru před velkou hudební bitvou. Jejího vítěze vyhlásíme 25. dubna v Café V lese na Startér Showcase.

autoři: Jonáš Zbořil , Jakub Kaifosz
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.