V Česku přibylo sebevražd. Blízcí zemřelých se potýkají s pocity viny, viní je často i okolí

8. září 2023

Ačkoliv počet sebevražd v Česku v posledních letech klesal, loni se množství lidí, kteří se rozhodli ukončit svůj život, opět zvýšil. O život se připravilo více než 1300 lidí, z toho tisícovka z nich jsou muži.

O důvodech, proč lidé k tomuto kroku přistupují, můžeme často pouze spekulovat. „Můžeme se na to dívat z celospolečenského pohledu, kdy důvodem může být ekonomická situace, inflace nebo válka, ale i z individuálního – kdy to může být reakce na traumatické události nebo životní nespokojenost. Příčin je vždycky víc, bývá to kombinace několika věcí,“ říká psycholožka Roksana Táborská z Národního ústavu duševního zdraví.

Téma sebevražd se ale zdaleka netýká jen lidí, kteří o nich uvažují. Na webu www.sebevrazdy.cz, za kterým stojí pracovní skupina Prevence a výzkum sebevražd NÚDZ, myslí i na ty, kteří se zotavují po nezdařeném pokusu a na blízké, kteří se o ně strachují nebo se musejí vypořádat s tím, že jim někdo tímto způsobem zemřel.

Blízcí se mnohdy kromě truchlení potýkají s pocity viny či negativními reakcemi okolí. „Reakce okolí vůči pozůstalým, zejména partnerům a partnerkám zemřelých, bývají často stigmatizující, dávají jim za vinu, co se stalo,“ dodává Táborská.

S čím souvisí propastný rozdíl mezi počtem mužů a žen, kteří se rozhodli ukončit svůj život? Jak blízké jsou si sebevraždy a sebepoškozování? A měli bychom se svých blízkých ptát, jestli přemýšlí o sebevraždě? Poslechněte si Diagnózu F s psycholožkou Roksanou Táborskou.

Pokud máte sebevražedné myšlenky nebo se potřebujete poradit, zavolejte na Linku první psychické pomoci 116 123. Další kontakty najdete zde

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.