V nejzlejší hitparádě Startér hodnotil Matwe Kaščák z festivalu Pohoda

16. duben 2018

Danny Brown, Saint Vincent, The Chemical Brothers… a kapela ze Startéru! Kdo by mohl doplnit line-up letošní Pohody? To jsme zjišťovali s Matwe Kaščákem z týmu jednoho z nejlepších hudebních festivalů Evropy.

Dobrý první dojem za sebou nechali Avokaduo, kteří sami sebe lakonicky popisují jako „folk-jazz-něco“ a nic moc jiného nám o sobě neprozradili. Jejich track Líto ale ukazuje kapelu s neotřelým, originálním zvukem, který jsme ve Startéru ještě neslyšeli. Dva dívčí vokály, které se proplétají v nečekaných harmoniích, sem tam se odkudsi připojí i kytara a basa, jinak skvělá práce s tichem a dynamikou. Tenhle track je svěží jako nejlepší guacamole. Jo, a ten název? Paráda, samozřejmě.

Na Pohodu by se možná mohl podívat mladý rapper BoLs. Track EXTRAVAGANZA ze stejnojmenné debutové desky nás zaujal především skvělým klipem, oscilujícím někde mezi groteskou a znepokojivým šikanováním. Je otázka, jestli by EXTRAVAGANZA fungovala i bez vizuálu, Matějova flow občas trochu pokulhává a občas zní jako štěkání nadšeného gymnazisty. Na druhou stranu, produkčně je na tom BoLs velice dobře. Matwe i Jonáš BoLsovi předpovídají slibnou budoucnost. Jakub se samozřejmě mračí.

Jenom třetí novinka dostala skejtem po hlavě. Brighter Days už ve Startéru zažili příjemnější dny, to když v hitparádě předloni kraloval jejich track Spoiled. Novinka Starting Over je podle Jakuba napsaná přesně podle plánu, ani organizátor festivalu Pohoda Matwe Kaščák z tracku nebyl nadšený. Zato Jonáš si pochvaloval parádní refrén. Atmosféra se uklidnila, Startér získal zpět svou rovnováhu a vyváženost a zůstal nejmilejší hitparádou na světě.

Které kapely si nejvíce získaly náročného Matweho Kaščáka z Pohody? A kdo to naopak nejvíc schytal? „Nejdůležitější, co musí kapela umět, je vyrovnat se s kritikou,“ připomněl na konci vysílání Jakub. Umíte to? Tak posílejte songy na starter@rozhlas.cz. A zabookujte si 13. června v café V lese, třeba si tam zahrajete na finálovém Startér Showcaseu.

autoři: Jonáš Zbořil , Jakub Kaifosz
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.