V životě nám schází skromnost, vděčnost a trpělivost, říká terapeutka pro rodiče Pavla Koucká

14. prosinec 2017

Už v roce 1969 přišel izraelský psycholog a dětský terapeut Haim Ginott s termínem helicopter parenting, který popisuje rodiče, zejména matky, jako helikoptéry, které neustále krouží nad svými dětmi. V posledních letech ho vyvažuje fenomén zvaný pomalé rodičovství, slow nebo simplicity parenting.

Zatímco matka helikoptéra je „stepfordská panička“ v manažerské sukni, pomalá matka prostě žije pomalu a jednoduše, takže v praxi neklade velké nároky ani na sebe, ani na své děti.  

Ve změti možných cest, kterými se jako rodiče a lidé ubíráme, razí česká psycholožka Pavlína Koucká vlastní koncept, který nazývá „uvolněné rodičovství“. Pod tímto názvem vydala knihu, pořádá terapeutické skupiny, semináře a přednášky a mimo to pracuje v azylovém domě pro ženy a vede vlastní soukromou praxi nejen pro rodiče.

Muži mají podle Pavly Koucké nejčastěji úzkost z toho, že na sebe uvázali hypotéku. Po narození dítěte jsou většinou jediní, kteří mají v rodině příjem, a musí řešit i rostoucí finanční nároky rodiny, dost často druhou prací. Zároveň se chtějí věnovat rodině, ale reálně na to nemají čas. Ženy jsou zase přetížené péčí o děti a o rodinu, protože děti na nich vlastně visí čtyřiadvacet hodin denně.

Automatky: Být dobrá máma dnes nestačí, nároky jsou obrovské

Matka s dětmi

Marek Herman je známý lektor osobního rozvoje. Proslavil se zejména jako autor knihy Najděte si svého marťana. Je pedagog, rozvedený, má dvě dospělé dcery a výše zmiňovanou knihu napsal právě díky své vlastní rodičovské zkušenosti. Do Automatek přišel hovořit o tom, jak se vyrovnat s chybami, kterým se ve výchově dětí dá jen těžko vyhnout.

„Děti nemůžete ošidit a práci také ne. A tak jsou oba dva rodiče čím dál více frustrovaní a vyčerpaní a postupně se odcizují. Pokud mají dobrý vztah, tak odcizení unese možná měsíce a možná roky, ale potom dochází ke krizi. A tak chodí lidé na terapii, a když se terapie daří a lidé se přibližují k sobě, tak mi pak po čase pláčí, jak to bylo krásné, když bydleli v pronajatém jedna plus jedna. Hmotné statky nás stojí tolik energie a času. Abychom si udrželi standard, který jsme měli před dětmi, obětujeme vztah, rodinu a zejména vlastní život. Já sama dost často vzpomínám na klasické křesťanské hodnoty, jako je skromnost, vděčnost, trpělivost. To se dnes moc nenosí a myslím si, že nám to způsobuje mnoho potíží,“ dodává psycholožka, která je sama nevěřící.

Poslechněte si celé adventní zamyšlení o rodičovství s Pavlou Kouckou v posledním díle Automatek!

autor: Barbora Sedláčková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.