Velký špatný: dým, metal a obří lasery v Talkshow Radia Wave

12. březen 2018

Premiéra Velký špatný: Talkshow Radia Wave se točila kolem významných výročí – Mezinárodního dne žen a čtyřiceti let od letu Vladimíra Remka do vesmíru. Hosty moderátorů Aleše Stuchlého, Daniela Řeháka a Prokopa Vejdy byli vědkyně a metalová zpěvačka Kateřina Falk, herec a vzorný plnitel domácích povinností Kryštof Hádek a Jana Smiggels Kavková – předsedkyně České ženské lobby.

Soundtrack večera měl na starosti Aid Kid – zručný DJ a nadějný producent kosmických tónů, který do něj zapojil i nečekané retro materiály z audioarchivu Českého rozhlasu. Kouř, který při startu vesmírné rakety naplnil malý sál Divadla Archa, si sice v záznamu talkshow neposlechnete, ale Aid Kidovy nové tracky naboostované o vyjádření Vladimíra Remka k otázkám, zda v nadcházející pětiletce stihne stvořit malého kosmonautíka, naštěstí ano.

Kateřina Falk potvrdila, že nejvíc cool povolání pro každou ženu je za státní peníze střílet gigantickým laserem do různých věcí, ale přidala i pár rad, jak postupovat na rande se špičkovou vědkyní. V nejvíc serious talku s ženou s nejmíň serious lakem na vlasy Janou Smiggels Kavkovou jsme zase zabrousili do diskuse, jestli jsou kvóty na ženy v politice ve skutečnosti fašistické, marxistické, nebo jsou špatně úplně všechny kvóty. Možná i v důsledku demystifikace z úst ženy nejpovolanější se nakonec účastníci talkshow dobrali také k tomu, že je na čase vypravit do vesmíru první českou kosmonautku.

Kromě výročí ženských i kosmických se ale debata stočila do spousty dalších směrů. Zajímá vás, jak (ne)proběhla kampaň #MeToo v prostředí českých filmařů? Kdo obtěžoval Kryštofa Hádka a proč je vyhlášeným vykonavatelem domácích prací? To vše se spolu s tunou informací o ženách na londýnské heavymetalové scéně nultých let a o nevydané poezii na Jesenicku dozvíte při poslechu březnového dílu eklektické talkshow Velký špatný!

autoři: Aleš Stuchlý , Daniel Řehák , Prokop Vejda
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.