„Vyhlížím rappera v minisukni!“ O revoluci v módě i v našich hlavách s umělcem Bystríkem Klčem

26. září 2023

„Toto jsem si koupil na protest proti svému strachu,“ říká Bystrík. Džínová sukně ve stylu nultých let na něj vykoukla v sekáči v malém městě na Slovensku. „Zkusil jsem ji a seděla na milimetr, perfektní. Cítil jsem se tak sexy! Ale s těžkým srdcem jsem ji dal zpět. Říkal jsem si: A kam bys ji nosil a co když se ti něco stane? Ale pak jsem si řekl: Ne! Kupuju jí na protest!“ Poslechněte si podcast s umělcem Bystríkem Klčem o revolucích v pánské módě a o hledání identity.

Bystrík je mistr kreativního stylingu s velmi osobitým stylem. Rád míchá nejnovější módní trendy s vintage a vedle designérských kusů má v šatníku i vtipná překvapení z obchodů se suvenýry. Jestli máte rádi romantiku, lesk Hollywoodu, ale také nultá léta a ironii, tenhle díl podcastu Šatníky vás nadchne.

„Teď je mi 21 a řadu věcí mám ve svém šatníku od 17 let. Ačkoliv se mi během té doby stále vyvíjel můj styl a osobnost,“ říká Bystrík. Jako teenager si v sekáčích na malých slovenských městech posbíral kousky, které jsou dnes maximálně trendy. Aktuálně studuje v Ateliéru volného umění na UMPRUM, pracuje s různými médii a otevírá témata queer identity. Volně přístupné online je třeba jeho video The Confession

Bystríkův současný styl dobře odráží širší posun, který se v módě mladé generace odehrává. „Momentálně pomalu opouštím vlnu street wearu a posouvám se blíž k propracovanější krejčovině. Rád bych měl více tailored look,“ popisuje Bystrík. Ukazuje mi propracovaný kabát, který vytvořil jeho spolubydlící a dlouholetý kamarád, student módní tvorby na UMPRUM Tomáš Višňovský. Má historizující romantický nádech a vedle potahovky s temnými květy, ze které je ušitý, na první pohled upoutá paličkovanou krajkou, která tvoří druhý límec. Poslechněte si, jak se Tomáš a Bystrík navzájem ovlivňují a jak probíhá jejich spolupráce.

Jak se mění vnímání sukně v pánské módě? Jakou cestou k svému výraznému stylu si Bystrík Klčo prošel? Jaké kousky jsou základem jeho šatníku a jakou věc po tátovi by zachraňoval v případě požáru? Poslechněte si podcast Šatníky s Bystríkem Klčem.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.