Vyšívané vzpomínky: BRO mění staré fotky na měkké obrazy z nití a látek

28. únor 2018
Výšivka od BRO

Ruční výšivka má stále velké kouzlo. Dokazuje to i projekt BRO, za kterým stojí mladá knižní grafička Ivana Kocmanová. Její poetické vyšívané motivy připomínají autorské ilustrace. Vychází z fotek, které po překreslení na papír přenáší dál na látku. O nostalgii a lásce k ruční práci vypovídá i podtitul projektu „stehy a vzpomínky”. 

Lipnice nad Sázavou, New York, Praha, Arles, Montreal. Místa, na kterých se odehrávají situace z vyšívaných obrazů BRO, naznačují lásku k cestování. Ivana Kocmanová, která se vedle vyšívání věnuje také knižní grafice, by jednou ráda žila jako nomád, dlouhodobě cestovala a pracovala na volné noze. A kdo ví, možná se jí to i díky BRO jednou povede.

Vyšívaných obrázků, které připomínají ilustraci, plakát nebo obal desky nějaké příjemné indie kapely, jsem si poprvé všimla před pár měsíci. Zaujaly mě a začala jsem sledovat Life By BRO. Když jsem se pak dozvěděla, že má BRO v únoru a březnu svoji první výstavu, bylo jasné, že je čas na rozhovor pro posluchače Modeschau. Do havířovské galerie Krystal se můžete jít na výšivky BRO podívat až do konce března. K výstavě láká i doprovodný program vyšívacích workshopů.

První výšivky BRO začaly vznikat před třemi lety. Procházela jsem starýma fotkama v počítači a některé z nich mi uvízly v hlavě. Začala jsem o nich přemýšlet a řekla jsem si, že je zkusím uchopit nějak jinak. Zkusila jsem je vyšít, povedlo se a začalo mě to bavit,“ popisuje Ivana. Výšivky ale většinou nejsou své fotografické předloze příliš věrné, jde spíš o inspiraci, náladu, volnou předlohu k tématu.

Estetiku BRO tvoří vyšívání jednoduchými stehy a vrstvení látek, které Ivana různě prostříhává. Drží se menších formátů, ve kterých subtilní motivy nejlépe vynikají. Výšivky vystavuje jednoduše uchycené ve vyšívacích rámečcích, občas nějaký motiv vyšije na oděv anebo vytiskne na limitovanou edici plakátů.

Poslechněte si, jak měkké obrazy z textilu a nití od BRO vznikají.

 

Výšivka od BRO

 

Výšivka od BRO

Playlist:

Bad Gyal x Ms Nina – Despacio
Yaeji – Passionfruit
The New Pornographers – Champions Of Red Wine
Martha Wainwright – Bloody Mother Fucking Asshole
LIM – Rushing Guy
Mechatok – Placer
Omaar – Progressive Tribes, Galtier Remix
Worli – Vacillating Point
Wwwings x Lao – Untitled 2

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.