Výtvarník Jan Kaláb: Vadí mi, že u nás už člověk ztratil svobodu

31. říjen 2016

Jan Kaláb, známý také jako Point, se rozhodl věnovat do veřejné benefiční aukce, pořádané Diakonií ČCE – Střediskem humanitární a rozvojové spolupráce, svůj obraz Františka Křížka I. Sám ovšem tvrdí, že se aukcím vyhýbá, ovšem rozhodl se podpořit právě tuto. S humorem dodává, že jeden z důvodů byl i název „Dobrá aukce“, který ho přesvědčil o opaku.

Kaláb v současnosti vystavuje například ve Francii v Open Gallery, v rámci exhibice Pluriform představuje čtyři druhy svých děl od sytě barevných kruhů až po bublinové či reliéfní obrazy a objekty.
V zahraničí vystavuje velmi často, naposledy v kolumbijské Bogotě či v Berlíně. O těchto zkušenostech mluví skromně: „Myslím, že moje díla přitahují, stejně jako u nás, podobné lidi, a určitě jsou i tací, kterým se to nelíbí. Mohu říkat, že mě všichni plácají po ramenou, ale nejlepší bude se zeptat lidí na daných místech, protože já celou věc vidím dost subjektivně, a tak je mi o reakcích na moje díla trochu žinantní mluvit.“

Kaláb, který pod přezdívkou Point začínal street artem a graffiti, s tvorbou na veřejných místech dnes pokračuje jen zřídka. Jeho radostí jsou muraly, tedy velko-nástěnné malby, avšak jak glosuje: „Zdí je nedostatek.“ Klasického graffiti se dnes však už straní kvůli negativnímu postoji v Česku. „Vadí mi, že u nás už člověk ztratil svobodu, že bych musel jít na nějakou legální stěnu, a když půjdu někam, kde to není legální, musel bych jít v noci. Je to stres. Zato když jedu někam, kde ke graffiti lidé přistupují úplně jinak, tak mi pak ještě děkují, že jim pomaluju ošklivou zeď. Baví mě na tom tahle situace – to, jak je graffiti vnímané v jiných částech světa. U nás to postrádám a už mě to tolik nebaví. Nemám motivaci tady někde běhat po nocích.“

Dobré aukce, která proběhne tuto středu 2. 11. ve Velkém sálu Novoměstské radnice, se krom Jana Kalába účastní přes sto umělců známých i méně známých jmen od Petra Nikla až po Bořka Šípka. Aukce bude také probíhat na serveru www.livebid.cz. Na předaukční výstavu můžete zajít tentýž den od 13 hodin.

Celé povídání s Michaelou Stachovou ze Střediska humanitární a rozvojové spolupráce a výtvarníkem Janem Kalábem si můžete poslechnout v rozhovoru.

autor: Jakub Kaifosz
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.