Youth Code na nové desce působí jako chladný nezastavitelný stroj

9. květen 2016

Elektronická hudba oživující odkazy nekompromisního industrialu a EBM zažívá v posledních letech renesanci. Jedním z důkazů je rostoucí úspěch dua Youth Code, kterému se daří propojovat živou energii punkových kapel s chladnou atmosférou přesně tepajících samplerů a syntezátorů. A chlad je možná slovo nejlépe charakterizující novou desku Commitment to Complications.

Ryan George a Sara Taylor spolu pod názvem Youth Code začali hrát v roce 2012. Od začátku je kromě kořenů v nezávislé hardcore-punkové scéně pojila sdílená láska ke starým, hlučným a temným elektronickým kapelám. V rozhovorech zmiňují jako inspiraci stále stejná jména – Front 242, Skinny Puppy, Nine Inch Nails nebo Front Line Assembly. Po boku Skinny Puppy Youth Code dokonce vloni odjeli severoamerické turné. Dvojice z LA však s inspirací pracuje poměrně volně a už na debutovém, dva roky starém albu A Place to Stand ukázala, že jí není cizí ani současný elektronický zvuk, když spolupracovala například s experimentálním hip hopem Clipping. Nyní Youth Code přichází s novou deskou, kterou opět vydal americký label Dais Records, stojící za jmény jako Cold Cave nebo Drab Majesty.

Zatímco na A Place to Stand nechali Youth Code naplno promluvit svůj až fetišistický vztah k syntezátorům, jejichž zvuk vrstvený do nervózních harmonií hrál ve skladbách zásadní roli, na novém albu zvolili trochu jiný přístup. Posedlost hardwarem sice nezmizela, ale v jedenácti skladbách, produkovaných Rhysem Fulberem, členem průkopnického elektronického industrialu Front Line Assembly, dostal největší prostor agresivní, rytmicky vykřikující vokál Sary Taylor. Ta sama v jednom z nejnovějších rozhovorů přiznala, že se kvůli tomu musela naučit mít ráda svůj vlastní hlas a pracovat s ním jiným způsobem. Syntezátorové plochy jsou naopak upozaděny a celou nahrávku se strojovou přesností pohání tvrdé kopáky nasamplované v rytmech evokujících rané hardcorové kapely. I díky tomu je novinka oproti starším věcem podstatně přehlednější a čistší.

Co tento odlišný přístup ke zvuku přinesl? Na jednu stranu umocnil industriální chladnou atmosféru, díky které kapela působí jako nezastavitelný, neúprosně pracující stroj. To jde chápat jako poctu žánru, ke kterému se Youth Code hrdě hlásí. Merchandise s heslem „Smrt falešnému EBM“ budiž dostatečným důkazem toho, jak to s uctíváním žánru mají. Na druhou stranu v palbě elektronických bicích často zanikají melodie a noisovější prvky, pro které mají Youth Code nesporně cit a které předchozím nahrávkám dodávaly podprahovou nervozitu. Nová deska už tolik posluchače nesvádí k hledání vlastní cesty skrze vrstvy zvuku a dostává o něco prvoplánovější a stravitelnější nádech. Ozvěny špinavější éry kapely nicméně občas problesknou v několika pomalejších skladbách. A právě ty patří mezi nejlepší momenty alba.

03624033.jpeg

Ledově průzračný zvuk nové desky Youth Code je ale možná i znamením toho, že kapela nechce zůstat jen pomníkem starého elektronického industrialu. Přestože volí dinosauří cestu odmítání počítačové produkce a pracují pouze s hmatatelnými nástroji, Youth Code na novince dokazují, že i s takovýmto přístupem lze udělat album, které se v digitální elektronické produkci roku 2016 neztratí.

Hodnocení: 80 %
Youth Code – Commitment to Complications (Dais Records, 2016), 39 min.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.