Z Kinshasy až na Měsíc. Mbongwana Star pod nálepku world music zkrátka nenacpete

4. srpen 2015

Většina lidí má o kinshaské hudební scéně stejný přehled jako o nových objevech na poli experimentální matematiky. Díky Mbongwana Star ale budete o krok napřed. Jejich prvotina From Kinshasa sice nepatří k nejskloňovanějším letošním debutům, konžská formace si ale hlasitě říká o změnu.

Západní svět otevírá dveře soudobé africké hudbě velmi opatrně, většinou poevropštělým či poameričtělým interpretům (např. senegalský rodák Akon), v jejichž projevu se stává černý kontinent jen mdlým kořením nebo marketingovým pozlátkem. Výjimkou budiž malijští patrioti jako zpěvačka Rokia Traoré a pouštní bluesmani Tinariwen, příslibem do budoucna jsou pak třeba afrobeatoví rappeři Mista Silva, Baloji nebo Wizkid.

Pravou nohou do světa vykročila i Mbongwana Star, mezigenerační vizionářská kometa z Demokratické republiky Kongo, která vznikla na troskách bezdomovecké formace Staff Benda Bilili. Coco Ngambali a Theo Nzonza opustili kapelu zmítanou spory o přerozdělování zisků, naverbovali trojici mladých kinshaských muzikantů a obnovili spojení s irským producentem Liamem Farrellem. Entuziastický demáč, nahraný v hliněném domě za přispění desítek náhodných vokalistů a tanečníků, se dostal až k zástupcům labelu World Circuit a ti okamžitě poznali, že mají co do činění s výjimečným materiálem.

Debut From Kinshasa je, nejen díky Farellově lehkému manipulátorství směrem ke globálnímu zvuku, fantastickou fúzí, kterou nelze ukotvit v čase ani prostoru. Samozřejmě, perkusivní krasojízda Randyho Kalambayi dává tušit, odkud asi teplý pasát vane. Mbongwana Star ale jinak prošli důležitou lekcí: crossover je víc než jen součet žánrů. From Kinshasa připomíná rebelujícího výrostka s africkou duší, zamilovaného do elektronické hudby.

03443193.jpeg

Instrumentálka singlu Malukayi (Jak se daří?) připomíná (dočasně) úspěšné pokusy kapel jako Stone Roses nebo The Police zachránit vysychající koryto britské kytarové hudby. Konžští mágové si na debutu našli místo i pro humor a sebeironii – viz extatické finále desky 1 million c'est quoi (Milion, a co má jako být?), k jehož remixování se určitě nějaký elektronický producent v budoucnosti přihlásí.

Pro Mbongwana Star jsou nástroje komunikačními kanály, kterými šestice muzikantů navazuje hypnotické dialogy s posluchači. Na jejich debutovém albu těžko narazíte na „inkubátorový“ kýč, se kterým se často world music potýká – totiž přílišný důraz na lokální charakter skladeb spojený s osekáváním „nežádoucích“ vlivů. From Kinshasa je tak společně s eponymní deskou Natalie Prass jedním z nejsilnějších debutů letošního roku.

Hodnocení: 90 %
Mbongwana Star – From Kinshasa (World Circuit, 2015)

autor: Jan Macháček
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.