Začíná třetí série podcastu Bludičky. Ukazuje i to, co bychom z krajiny raději vymazali

10. červen 2021

Ve třetí sérii Bludiček, která začíná 16. června, se můžete opět těšit na s nadsázkou podaná historická fakta, bláznivé pověsti, autentický zpěv ptáků i funění do kopce. Cílem výprav Jany Římanové a Kateřiny Tomsové byly tentokrát hlavně severní Čechy a méně známá místa v krajině.

„S Kateřinou nás spojuje touha poznávat a porozumět kořenům toho, co nás v krajině obklopuje. Tu promítáme do svého bádání o místech, na která se chystáme vypravit a zprostředkovat je tak posluchačům,“ říká Jana Římanová.

„Shodly jsme se, že jsme jako malé holky schválně fotily krajinu bez lidí, tak aby působila co nejvíc divoce a panensky. Hned první natáčení zasadilo našemu idealistickému pohledu tvrdou ránu. I tak ale v krajině nadále hledáme poezii a porozumění propojení mezi historií a současností,“ dodává.

Co napovídají archeologické nálezy o životě našich předků ve skalnaté krajině severních Čech? Jak vypadalo putování Karla Hynka Máchy českou krajinou a proč jeho přátelé spadli do rokle? Co se stane, když přenocujete nazí za úplňku na Sloních skalách? Kde hledat počátky base-jumpingu v Čechách? Jaký byl osud jizerského dobrodruha Gustava Ginzela a jak příběh jeho rodiny souvisí s Hruboskalskem? A proč dostal idealistický pohled holek na krajinu tvrdou ránu? To vše a mnohé další uslyšíte v nové sérii Bludiček od 16. června.

Všechny díly podcastové série najdete na webu wave.cz/bludicky a taky se můžete přihlásit k odběru podcastu na wave.cz/podcasty

autoři: Jana Římanová , Kateřina Tomsová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.