Zemřel Charles Manson, vrah, fanoušek Beatles a ikona popkultury

21. listopad 2017

Charles Manson je mrtvý. Do minulého týdne si třiaosmdesátiletý démon odpykával doživotní trest za sedminásobnou vraždu. Jeho osoba byla symbolem konce éry nadějí šedesátých let, ale i důkazem, jak jsou moderní média schopná stvořit z vraha mýtus nejnebezpečnějšího muže Ameriky.

Dějiny lidstva jsou plné vrahů, jen málokterý z nich si ale vyslouží palcové novinové titulky i bezmála padesát let poté, co byl zatčen a odsouzen. Charles Manson je jedním z nich. Příběh sedminásobného vraha fascinuje dodnes, stal se z něho totiž nefalšovaný mýtus o absolutním zlu, navíc zasazený do kontextu konce šedesátých let a nadějí, které tato dekáda přinesla.

V roce 1967 zuřilo léto lásky a mladí lidé hledali alternativní způsoby života. Když Charles Manson – charismatický, ale neúspěšný hudebník a dvakrát uvězněný zlodějíček – založil v San Francisku komunu a prohlásil se za Krista a členy svého kultu (většinou ženy) za původní následovníky křesťanství, nebylo na tom ve své době nic zásadně divného. V pestrobarevně pomalovaném autobusu křižovali státem Washington a nabírali další členy společenství známého jako Manson Family. To se ale v následujících letech postupně začalo – i díky drogám – radikalizovat.

Inspirován poslechem bílého dvojalba The Beatles a speciálně skladbou Helter Skelter začal být Manson posedlý budoucí rasovou válkou, která promění Ameriku ve válečné bojiště. Nakonec se s členy svého kultu rozhodl apokalypsu odstartovat sám a výsledkem bylo devět mrtvých, mezi nimi i těhotná herečka Sharon Tate. Smrt manželky režiséra Roberta Polanského přilákala k případu média, která vyobrazila Mansona jako krutého konspirátora bez morálních zásad, jenž své stoupence v kultu manipuloval ke spáchání krutostí.

Jako „zvrácený symbol našich časů“ popsal Mansona v červnu 1970 časopis Rolling Stone, který umístil jeho fotku na obálku s podtitulem Neuvěřitelný příběh nejnebezpečnějšího žijícího muže. Tady patrně začíná zvláštní fascinace zločincem, kterého si Amerika spojila s definitivním koncem léta lásky a šedesátých let, podobně jako s násilnostmi na koncertě kapely Rolling Stones v Altamontu či rozpadem Beatles.

Manson superstar

V roce 1971 Mansona a další členy jeho kultu odsoudili k trestu smrti, zachránila je ale změna zákona, která nejvyšší trest v Kalifornii na čas zrušila. Během následujících dekád kult Manson Family přiživovaly činy spáchané dalšími stoupenci, mezi nimiž byl i neúspěšný pokus o atentát na prezidenta Geralda Forda. V roce 1974 vyšla veleúspěšná kniha Helter Skelter, kterou napsal žalobce případu Vincent Bugliosi. Se sedmi miliony prodanými kusy je to nejúspěšnější nebeletristická kniha s kriminalistickým tématem všech dob. Vznikly podle ní dva filmy, o Mansonovi ale existuje i muzikál a opera.

Neobvyklou kapitolou Mansonovy slávy je i jeho hudební kariéra. Neúspěšný folkový písničkář na okraji losangeleské scény se své hudební slávy dočkal až ve vězení. Ještě během procesu v roce 1970 vyšlo album Lie: The Love and Terror Cult, míchající folk a blues s psychedelií. Zaznamenává mimo jiné i písničky, které Manson napsal v polovině šedesátých let, kdy se snažil o hudební kariéru a kamarádil se s Carlem a Brianem Wilsonovými z Beach Boys. Že Manson nebyl tak úplně bez talentu naznačuje třeba fakt, že z jeho písně Cease to Exist se drobnými úpravami stala Never Learn Not to Love, b-strana jednoho singlu Beach Boys z roku 1968.

Ve vězení se Manson dál věnoval hudbě, která vyšla na několika albech, v jeho diskografii najdeme i několik desek mluveného slova nebo nahrávky jeho stoupenců zpívajících jím napsané písně. O slávu se ale mezitím starali jiní – od sedmdesátých let hrály rockové kapely covery jeho písní. Najdeme je v diskografii Guns N' Roses, The Lemonheads nebo The Brian Jonestown Massacre.

Po jedné z Mansonových obětí se pojmenovali britští Kasabian, electro-industriální Spahn Ranch si vypůjčili jméno od jeho ranče a pak je tu samozřejmě umělecké jméno Briana Warnera, který na konci osmdesátých let odstartoval svoji glamrockovou kariéru jako Marilyn Manson. Charles Manson, fanoušek Beatles v šedesátých letech fascinovaný popkulturou, se tak ve vězení stal její nedílnou součástí.

 

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.