Zemřel král Memphisu a zkolaboval Astroworld. Špatné zprávy a dobré nové desky jsou tu

19. listopad 2021

Pravidelný rapový servis nás tentokrát svedl na průzkum tuzemských a zahraničních desek, k tragédii na festivalu Astroworld a k zesnulé legendě jménem Young Dolph.

Novinky z rapového světa a ulic nás tentokrát zavedly i do pochmurných končin. Ve středu 17. listopadu opustil svět hudební génius z Memphisu, kterého naši pravidelní posluchači znají velmi dobře – zakladatel labelu Paper Route Empire, samotný Young Dolph.

Smutná zpráva o úmrtí bratrance Key Glocka rezonovala celou rapovou základnou fanoušků po celém světě, ale není bohužel jediná: další tragédií je 10 zesnulých návštěvníků amerického festivalu Astroworld, který má na starosti Travis Scott a jeho tým.

Ale abychom jen nedleli u těžkých témat, je třeba zmínit mnoho rapových alb, která za poslední tři týdny spatřila světlo světa. Na tuzemské scéně se objevily desky od interpretů, jako je Rollsout, Dokkeytino, Sergei Barracuda či Bílej kluk a Onibaba. Kromě alb ale vyšlo také mnoho singlů, jako je skladba Molotov od pražského jezdce Smacka nebo Toxxxův feat pro tanvaldského střelce Chrizze.

V zahraničí rapeři také nelenili a silnou nálož bangerů doručila jména jako Fat Nick, Lil Reese či Key Glock – jestli jste příznivci tvrdého rapu, doporučujeme prozkoumat. Pokud jste naopak fanoušky klidového režimu, i pro vás máme plný tác: po letech se vrátil s novou deskou Corbin a po kratší odmlce také D Savage. Jejich desky jsou ideálním soundtrackem pochmurného podzimu, pokud zrovna nepotřebujete těžce nadopovat.

Jak naložil Dokkeytino a Rollsout? A kdo je z dalších tuzemských jmen tzv. konstantně konzistentní? To vše ve Scéně s Opakem Dissu na Radiu Wave.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.