Zkusit žít jinak, najít nový smysl. Adam Konečný o svém roku na cestě

24. červen 2018

Jeho pěší cesta z Česka do Santiaga de Compostela byla jen začátek… Do Evropy nakonec dorazil po roce na cestě z opačné světové strany, z východu.

„Rozhodl jsem se minimálně na rok opustit komfortní zónu svého rodného města a korporátu a začátkem června 2017 vyrážím na cestu kolem světa. Tu zahájím tříměsíční pěší poutí z Prahy do španělského Santiaga de Compostela… Plány na rok 2018 jsou zatím dost mlhavé, ale předpokládám, že se začnou rýsovat v průběhu pouti do Španělska,“ napsal v zimě roku 2016 Adam Konečný na svém facebooku Adam on the road. Jeho cesta byla nakonec roční a zahrnula Dominikánskou republiku, Kostariku, jihoamerickou čtveřici zemí Chile, Bolívie, Peru, Ekvádor a potom Havaj, Filipíny, Malajsii a cestu zpět do Evropy. Kde to šlo, rád chodil i dál pěšky. „Například v Kostarice jsem chodil spousty kilometrů bosý nádherným deštným pralesem po krásných trasách,“ pochvaluje si například.

Adam Konečný prožil rok na cestě

S flétnou kolem světa

„Evropa má opravdu všechno: hluboké lesy Bavorska, švýcarské hory a křišťálově čistá jezera, přímořské útesy a pralesy ve španělské Galicii a před pár dny jsem se dostal i do krajiny připomínající africkou savanu,“ napsal z Portugalska. Adam s sebou měl flétnu, na kterou hrál, když se mu samotnému chtělo, ale také mu pomáhala vstoupit v kontakt se spoustou cizích lidí na náměstích nebo během dobrovolnických prací, kterým se po cestě za jídlo a střechu nad hlavou věnoval. Pracoval na recepcích hostelů, pracoval na farmách a podobně. Jamoval s různými spoluhráči každý týden. „Krásně se mi hrálo například na Havaji,“ říká Adam Konečný. Občas jsme si na ulici vydělali pár šupů, ale hráli jsme hlavně pro radost, usmívá se v Casablance.

Zážitek s ayahuascou je něco mezi nebem a zemí

Vánoce 2017 strávil v Santiagu de Chile a v Ekvádoru se na 10 dní zastavil jako dobrovolník na vymýceném místě uprostřed džungle, kde hospodaří vegetalista Jan Rostlinka. Tam se ve společnosti ostatních dobrovolníků a místních Kečuánců zúčastnil ceremonie s rostlinou ayahuasca. „Po vypití jsem několik hodin doslova snil s otevřenýma očima a zážitek se špatně popisuje. Vize jsou neskutečně živé. Jsou věci mezi nebem a zemí, mezi které tato zkušenost rozhodně spadá,“ líčí. Místní věří, že takto s nimi přímo komunikují bohové.

Vstříc těžební osadě Pyramida. Češi putovali na Špicberkách s polským psem a nacistickou puškou

Špicberky

Jsou Špicberky drsnější v létě, kdy se rozvodňují některé řeky a komplikují přechod brodů, nebo v zimě, za sněhu a silných mrazů?

Vrátit se domů a najít nový smysl

„Mám za sebou neuvěřitelný rok života, během kterého jsem se naučil umět opravdu ocenit to, co jsem opustil doma, zbavil se některých předsudků, dal své existenci nový smysl tím, že jsem žil rok jen podle sebe, a skrz nespočet inspirujících lidí se toho spoustu naučil a získal na některé věci nový pohled,“ shrnuje svoji roční zkušenost. Říká, že i když s cestováním nekončí, tohle byla pravděpodobně jeho životní cesta, jaká už se nezopakuje.

Chcete vědět víc o životě v portugalském týpí, ayahuascovém obřadu v Ekvádoru, Vánocích v Santiagu de Chile a Adamově ročním životě na cestě? Poslechněte si celý rozhovor z cestovatelského a outdoorového magazínu Radia Wave.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.