Deska týdne: Houpací koně dávají o důvod víc vykročit do tmy

18. listopad 2016

S hudbou Houpacích koní se potkávám už nějakých 15 let. Dá se říct, že mi pomáhala ukázat cestu do kraje, kam bych se sám od sebe nikdy nevypravil. Přes dlouhá léta ostychu a váhání však nakonec texty Jiřího Imlaufa, ale také magnetismus kapel Guten Tag, Lidoví léčitelé nebo Projevy radosti, způsobily, že jsem začal poznávat na vlastní oči kulisy mnoha písní.

Už názvem Kde jste mý přátelé dneska v noci vstoupili Houpací koně letošním albem na velmi osobní rovinu komunikace s tím, kdo desku poslouchá. Měl jsem to snazší, protože se většina mých poznávacích procházek po Ústí nad Labem odehrávala po západu slunce, myslím si ale, že jednou z nejsilnějších zbraní kapely zůstává schopnost přenést impresi svého města na kohokoli, kdo si najde trochu času. Scény ozářené poblikávajícími lampami, kdy je z ulic odfiltrováno všechno, co ruší, jsou pro Houpací koně tradičním prostředím, na kterém se rozvíjejí příběhy o vztazích. A čím dál více v kontextu vztahů především o stárnutí a ztrátách, kdy „ty silný odcházejí, ne ty slabý“.

Že kapela hraje roky v podstatě to samé, stejnou melancholickou písničku s povědomým sledem akordů, vlastně vůbec nevadí. Jako s jinými danostmi i s touto nakládá Jiří Imlauf se spoluhráči desku od desky lépe a díky fungujícímu propojení s přáteli, kteří se starají o zvuk nahrávky, dostává dobře rozpoznatelná melodika různé odstíny. Klávesy a piano, smyčce a citlivá manipulace s vokálem, který je někdy cítit nablízko, někdy je sebevědomě postrčen kupředu a jindy se ozývá z průjezdu vedlejšího domu, to všechno dělá z poslechu zážitek, ve kterém repetice slouží věci, stejně jako občasná monotónnost.

Přečtěte si také recenzi Jana Macháčka na novou desku kapely Houpací koně s názvem Kde jste mý přátelé dneska v noci: „Novinka je i díky deníkové zkratce zakotvena v přítomném čase a abstraktně obkresluje mikrosvěty benzínek a piv v plastových kelímcích. Imlaufovy texty se ale opírají i do temných proudů v české společnosti.“ Nebo příběh alba Písně z bistra.

Houpací koně zkrátka po kvalitním Everestu dali dohromady album, které se mu nejenom vyrovná, ale stojí samo za sebe. Kdo by chtěl vstoupit do jejich ústeckého světa poprvé, mohly by to klidně být ty správné dveře. Dá se to brát i doslovně – pro mě je album Kde jste mý přátelé dneska v noci slovy jednoho z textů „o důvod víc jít do tmy, když je den“.

Hodnocení: 85 %

autor: Petr Wagner
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.