10 let sítotiskové dílny na ústecké fakultě umění a designu připomíná výstava v Galerii Emila Filly

15. únor 2019

Vrstvení barev podle šablony přes textilii. Tak by se dal velmi zjednodušeně charakterizovat sítotisk. Tuhle techniku představuje nová výstava v Galerii Emila Filly v Ústí nad Labem – vznikla u příležitosti desátého výročí sítotiskové dílny na tamní fakultě umění a designu.

Výstava zachycuje jen zlomek z více než 250 děl v archivu Jaromíra Limra, který dílnu vede. Při vstupu do rozlehlé haly bývalé továrny jeden neví kam se dívat dřív. Na první pohled nesourodý pel mel má ale podle kurátorky Evy Mrázikové do jisté míry svůj řád.

„Dají se v tom vysledovat určité sekce, které jsme se snažili dát dohromady. Vztahují se například k volným grafikám, experimentům studentů fakulty umění a designu, nebo k samostatným osobnostem, které tu techniku sítotisku ve své tvorbě nějakým způsobem dlouhodobě zkoumají,“ vysvětlila Mráziková.

Jaromíru Limrovi bude letos 70 let. Se studenty a umělci spolupracuje už od 90. let 20. století. A ani po 10letém působení na fakultě umění a designu nesklouzl do rutiny.

Sítotisk je všude kolem nás, jen o tom nevíme

„Rutina to rozhodně není. Každý tisk má svoje specifika, a to mě baví. Sítotisk je technika určená na malonákladové tisky. Dnes ji používají hlavně grafici jako uměleckou záležitost. Jinak je dominantní v technických disciplínách, třeba autoskla, která mají po obvodu natištěné proti oslnění všelijaké rastry, nebo vytápění skel. Sítotisk dává velký nános barvy, a má velkou trvanlivost. To ho předurčuje třeba k výrobě světelných reklamních prvků,“ popsal Jaromír Limr, kde všude se s touto technikou můžeme potkat.

Její umělecké využití představuje ústecká Galerie Emila Filly do 23. března.

autor: hau
Spustit audio

Související