25 bezpečnostních kamer Moravské Třebové stačí, zatím

10. leden 2018 06:10

Moravská Třebová nebude letos rozšiřovat kamerový systém. Počet míst hlídaných technikou přitom v posledních letech zvyšovala každý rok. Bezpečnost a pořádek ve městě hlídá v současné době 25 kamer.

„Domnívám se, že je to dostačující počet, ačkoliv to stačit nikdy nemusí, protože město není pokryté tímto systémem celé,“ říká starosta města Miloš Izák (ČSSD).

Záběry z kamer přispívají v Moravské Třebové hlavně k objasňování jednotlivých přestupků nebo i trestných činů, tvrdí velitel městské policie Radovan Zobač: „Nejvíc to využíváme tam, kde je největší pohyb lidí, střed města, sídliště a podobně. Kde se vyskytuje nejčastěji trestná činnost, ničení veřejného majetku a poškozování věcí i soukromých, například aut.“

Kamerový systém využívá i Policie ČR, v některých případech se jí díky záběrům podařilo objasnit i závažnější trestné činy. „Policie má u sebe detašované pracoviště a například díky našemu kamerovému systému se podařilo v Karlových Varech zadržet pachatele, který u nás okrádal důchodce,“ dodal Zobač.

Další kamery pro dopravní terminál

Podle starosty Izáka by ale město výhledově další kamery potřebovalo, například na monitorování kolem sportovišť. Jako první další ale budou v lokalitě nového dopravního terminálu. „V letošním roce budeme dělat poměrně velký projekt, dopravní terminál na vlakovém nádraží, takže počítáme s kamerovým systémem. Mělo by tam být až 6 kamer.“

Kromě kamer hlídá v současné době pořádek a bezpečnost ve městě i 13 strážníků.

Spustit audio