3+1 v Praze je nad naše možnosti. Je lepší utéct do okresního města nebo do mobilheimu?

4. březen 2021
Návštěvníci

„Jako rodina jsme se chtěli ještě rozrůst,“ říká Tomáš, který spolu se svou partnerkou Markétou a synem Teodorem bydlí v pražském bytě o velikosti 46 metrů čtverečních. „Když člověk kouká na ty nabídky jinde po Praze, tak prostě nevybere. Když chceme 3+1, je to skoro nad naše finanční možnosti.“ Druhá epizoda série o bydlení mileniálů Návštěvníci zkoumá, co musí obětovat mladé rodiny, aby dosáhly na domov podle svých představ.

Před dvěma týdny zveřejnil Sociologický ústav Akademie věd výsledky průzkumu nazvaného Dráhy bydlení mileniálů. 33 % dotazovaných mladých lidí ve výzkumu uvedlo, že za lepším bydlením jsou ochotní se stěhovat. Jak velké vzdálenosti budou muset urazit, aby dostali bydlení, které by vyhovovalo nejen jim, ale i jejich dětem? Má ještě cenu bydlet ve velkém městě, když tu nedosáhnete na hypotéku, ale navíc v něm nemůžete nic dělat?

 

„Začali jsme přemýšlet, kam bychom se mohli šoupnout. Vtipně jsme se dostali k našemu rodnému městu. Potkali jsme se v Praze, ale jsme oba z Mladé Boleslavi,“ vypráví Markéta, co předcházelo jejich stěhování za bydlením snů.

„To, o čem se bavíme, není o tom, že by mladí lidé nechtěli být v centrech měst, ale musí se stěhovat na periferie a čím víc dál,“ doplňuje příběh mladé rodiny sociolog Petr Kubala, jeden z autorů nedávného průzkumu Dráhy bydlení mileniálů, „Nemohou si dovolit zůstat v centrech měst. Proměňuje se vnímání toho, co je blízko a co je daleko. Dojíždět hodinu a půl do Prahy už není daleko.“

Mobilní dům Anny s Milanem

A co když se za bydlením vrátíte do rodné vesnice, jako to udělali Anna s Milanem? „Postavit dům na vesnici je teď nejlevnější varianta, jak bydlet,“ myslí si Anna, která se spolu se svým partnerem usadila v mobilheimu s pozemkem o velikosti 900 metrů čtverečních. Ten si Milan před lety koupil za tři sta tisíc korun. „Zároveň jsme docela blízko k dálnici, čím víc se člověk blíží k Praze, pozemky jsou mnohem dražší. Vzdálenost, kde si lidi staví domky, se pořád zvětšuje,“ říká Anna a potvrzuje tak slova sociologa Kubaly.

Mluví taky o samotě, která návrat do rodné vesnice provází. „Je zvláštní se sem vrátit. Spousta lidí už tady není. Mladí lidé se stěhují do Prahy, spousta lidí zůstává, je to tu jinačí. Trochu se bojím odříznutí.“ 

Jenže velká města v době pandemie rychle ztrácí své výhody. Přičtěte si k tomu vysoké ceny za bydlení a motivace odjet se rapidně zvýší. „Rok 2020 byl v tomhle dobrý: k čemu nám je Praha, když v ní nejde nic dělat? A to samé tahle raná fáze rodičovství, kdy si taky nezajdem do hospody,“ připomíná Tomáš. 

Jak se žije v mobilheimu? Vejde se vám tam hokejová výbava? Nakoukněte dovnitř se sérií Návštěvníci, která se tentokrát věnuje bydlení mladých rodin. 

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.