4+4 dny v pohybu aneb napříč divadelními žánry

23. září 2010

Pondělní Tyjátr jsme věnovali jednomu tradičnímu divadelnímu festivalu, který se letos koná už 12. rokem. Jde o mezinárodní festival "4+4 dny v pohybu", kde vedle tuzemských umělců uvidíte okolo 15 souborů z celého světa. Festival bude probíhat týden od 19. do 26. května v divadle Ponec, v Arše, v Zemědělském muzeu Praha a na Letné. POSLECHNĚTE SI: Tyjátr pro tento týden

Tyjátr

0:00
/
0:00

Festival 4+4 dny v pohybu má poměrně široký záběr. Prezentuje současné inovativní divadlo, unikátní site-specific projekty, výstavy, projekce, koncerty či workshopy. Každoročně na něm vystoupí okolo 20 souborů z celého světa. Specifický je především v oživování objektů pražské architektury divadlem a v prezentaci mezinárodních projektů, na kterých se i produkčně spolupodílí. Letos do Prahy přiváží dva slavné zahraniční soubory - francouzsko-rakouskou skupinu SUPERAMAS a švýcarský projekt VELMA.

00544058.jpeg

Samozřejmě nás neminou ani české projekty. Jedním z nich je například skupina MAMAPAPA, která pracuje s vietnamskou komunitou. Jejím prostřednictvím bude vlastně poprvé představena skutečně v širokém záběru vietnamská kultura v Čechách. Dále budete mít možnost vidět pražskou premiéru dramatika a režiséra Miroslava Bambuška, který spolupracoval s Mostarským divadlem mladých v Bosně a Herzegovině. Jde o inscenaci, jejíž hlavním tématem je tragédie lidí v Mostaru, reflexe děsivé války a objevení přirozené katarze. A místo, kde se bude tato emotivní záležitost odehrávat, zvolili organizátoři festivalu taky velmi vhodně. Bude se hrát u Stalinova pomníku na Letné. O programu se můžete více dozvědět z webových stránek festivalu.

Součástí Tyátru je také povídání s jedním z účinkujících amsterodamského divadla Silo Theater - Philipem Schenkerem.

autor: zuf
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.