50 odstínů dancehallu v Komplexu: Popcaan a Gaika mezi světlou a temnou tváří hudby Karibiku

31. červenec 2018

V Komplexu jsme tentokrát pouštěli a rozebírali různé podoby dancehallu, žánru původem z karibské oblasti. Vychází z reggae a přibírá vlivy R&B nebo dubu. Dancehall zažívá v posledních letech obrození. Zatímco zpěvák Popcaan bere posluchače na poslední desce Forever na bezstarostnou Jamajku, britský Gaika zve na bitevní pole.

Obrození dancehallu nastartoval v roce 2009 label Mixpaak, který vede britský producent Andrew Hersehy, známý jako Dre Skull. V roce 2012 se podílel na přerodu rappera Snoop Dogga v rastafariánského Snoop Liona – na desce dělal s Diplem, který posouval dancehall s projektem Major Lazer do středního proudu a na první příčky hitparád. Dre Skull ale rozhodně do hitparád nemíří, dancehall drží v undergroundu a snaží se ukazovat jeho rozmanité podoby. Přitom ho odstřihává od homofobní a machistické kulturní tradice na Jamajce. Není to už žánr výhradně hudebníků s černou barvou pleti. Důkazem je sám Dre Skull nebo irský producent Palmistry, který dělá intimní dancehall. Naopak Popcaan je kořenům žánru nejblíže, jeho posun od alba Where We Come From z roku 2014 k aktuální Forever je ale výrazný a zvuk značí, že hudebník rozhodně nechce stát na místě.

Inspirace hudbou karibské oblasti u producenta a rappera Gaiky je mnohem abstraktnější. Půjčuje si z britské tradice bass music, míchá dancehall s rapem, ale ze střípků existujících žánrů skládá jedinečný sound. První nahrávky jako Machine nebo Security situovaly Gaiku do čela bojů v dystopickém Londýně, byly agresivní a rebelské – komentoval tak všudypřítomný rasismus i postupující gentrifikaci. To se nemění ani na aktuální Basic Volume, nicméně paleta emocí i žánrů je širší. Gaika se navíc inspiroval příběhem afrických otroků, kteří revoltovali proti americkým otrokářům, utekli a stavěli si opevnění v džungli.  Přestože se Gaika chtěl odříznout od rodného Londýna a album nahrával v Mexiku a Americe, situace potomka imigrantů z karibské oblasti, žijícího ve Velké Británii po brexitu, je stále klíčová. „Opakujte po mně. Nas*at na vaši politiku!“ zazní v nekompromisním tracku Immigrant Sons.

Poslechněte si celý Komplex. Mimo jiné pořad připomene významné výročí britské zpěvačky Kate Bush, která se v lednu 1978 dostala jako první žena na číslo 1 britské hitparády s písní Wuthering Heights.

autoři: Miloš Hroch , Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.