6 tipů redakce Radia Wave na budoucí hvězdy z line-upu letošního Eurosonicu

15. leden 2019

Mnoho kapel, jejich agentů a manažerů jezdí na showcaseové festivaly s jedním velkým přáním, aby se stali slavnějšími. Letošní ročník největšího evropského showcaseového festivalu Eurosonic Noorderslag si přesně tohle přeje pro českou a slovenskou scénu, a proto se na line-upu objeví celkem 21 českých a slovenských kapel.

Zabelov Group, Floex a Tom Hodge, Lazer Viking, Lenny, Manon Meurt, Mydy Rabycad, Lenka Morávková se svým Bohemian Cristal, Isama Zing, Katarína Máliková, The Ills, nvmeri a mnoho dalších. Vy u toho budete s námi prostřednictvím živého vysílání už tento čtvrtek a pátek od 15:00 do 18:00. Zatím pro vás s Jakubem Kaifoszem máme několik tipů na zahraniční hudební projekty, které na festivalu vystoupí a které by se podle nás měly stát hvězdami pop music, okamžitě. A některé už vlastně jsou...

POWERSOLO

Dánské legendy, o kterých jste všichni dost pravděpodobně alespoň jednou slyšeli, i když o tom možná ani nevíte. Z jejich megahitu Boom Babba Do Ba Dabba se v podstatě už dávno stal meme. Konfrontace s realitou, že dva prapodivní muži, kteří jako by vypadli z České sody, jsou opravdu členové kapely, dělá z dánských „donkey punkových“ veteránů jasné „must see“ letošního Eurosonicu, na kterém ostatní garážové kapely jen ctí žánr, zatímco PowerSolo s ním dehonestuje pódia již třetí dekádu.

BLACK MIDI

Londýnská postpunková senzace sice hraje sotva dvanáct měsíců a venku má jediný singl, ale i tak je již teď jasné, že to budou právě oni, o kterých se bude po ESNS ještě dlouho mluvit. Skupina mléčných jinochů, kteří působí, jako kdyby ještě ani nedochodili základku, totiž nakládá neuvěřitelně krkolomný math rock, který osciluje někde mezi Greatest Hits Primus a Pink Flag od Wire. Pokud si ještě nepřipadáte staří, tady je vaše šance.

RAPTOR KOCH

Slovenský freakpopový velvyslanec sice může na první pohled působit jako nepatřičný vtip a trolling celého konceptu hudebního exportu, ale po bližším ohledání zjistíte, že máme co dočinění s eklektickým postžánrovým no wave koktejlem Franka Zappy a Deža Ursinyho, ovšem reprodukovaným pozpátku a na špatnou rychlost. Nenechte se vůbec zmást, myslíme to jako ten největší kompliment. V Groningenu si navíc Raptor Koch odbude i svůj premiérový rádiový rozhovor. Kde jinde než na Radiu Wave.

FLOHIO

Tuhle jiholondýnskou rapperku s kořeny v Nigérii jste měli možnost vidět už i v Praze, vystoupila minulý rok na party Addict. Pohybuje se mezi grimem, trapem a klubovou taneční hudbou a už dřív dost výrazně přispěla k projektům God Colony a spolupracovala třeba taky s německým duem Modeselektor. Textově i technicky výjimečná rapperka s intenzivní flow vydala na konci minulého roku skvělé EP Wild Yout. Minulý rok se jí dostalo i takové zvláštní pozornosti. V jednom módním časopise ji mezi 10 žen, které mění naši budoucnost, zařadila topmodelka Naomi Campbell. Debut Flohio Nowhere Near je pořád zdarma ke stažení na Bandcampu, tak rychle. Mimochodem z jižního Londýna na Eurosonic přijede třeba taky skvělý rapper Octavian, který bude hrát před vítězkou Czechingu Hellwanou.

KOJAQUE

Před dvěma lety jsem na Eurosonicu viděla irského rappera Rejjie Snow, kterému se od té doby kariéra dost nadějně rozjela. I letos bude zastoupený zajímavý irský rap, a to díky vystoupení Kojaqua. Stejně jako Flohio i on je vypravěč. Máte rádi Streets? Tak vás jeho album Deli Daydreams bude bavit. Je to totiž deník prodavače a vlastně taky trochu kritika naší společnosti. Najdete v něm denní snění, lásku, šílenství a reflexe vlastního života uprostřed každodenní všednosti. Kojaque je navíc i vizuální umělec, filmař a obrazotvornost je i v jeho textech docela výrazná.

REYKJAVIKUDÆTUR

Islandský ženský rapový kolektiv Reykjavikurdætur neboli dcery Reykjavíku vystoupil na Eurosonicu poprvé v roce 2016 a rovnou na velkém venkovním pódiu. Svoji kariéru nastartovaly v roce 2013 crowdfundingovou kampaní, aby mohly vydat první album.

V současné době skupinu tvoří snad už dvacet umělkyň a skrze svůj rap sdělují necenzurovaný pohled na sex, vztahy a svá těla. Celkem bylo načase, aby ženské hlasy a jejich názory na tato témata byly v rapu více slyšet. Letos dostanou jednu z hlavních cen festivalu Music Moves Europe Talent Award, ta se rozdává hudebním projektům, které reprezentují aktuální zvuk a naznačují nějaký trend. Reykjavikurdætur jsou vlastně zároveň i návod, jak ustát hudební průmysl, je dobré mít svou komunitu a objevovat se všude v tlupě.

autor: Mary C
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka