A co děti, mají si kde hrát? Nejsmutnější prázdný dům je školka v pražském vnitrobloku

26. říjen 2017

„Němcová, Prášilová nesmí mléko!“ stojí na cedulce v kuchyni. Na toaletách v řadě vedle sebe prťavé záchodové mísy, v místnosti pro učitelky miska nedojedených arašídů. Všude rozházené hračky. A na chodbě nápis: „Důkladně za sebou při odchodu zavřete dveře!“ Za dětmi ze školky v jednom holešovickém vnitrobloku se dveře zavřely v roce 2006. Do letošního podzimu je nikdo neotevřel, lidé z iniciativy Prázdné domy tak upozornili na nejsmutnější opuštěný dům v Praze.

Mateřská škola ve vnitrobloku ulice U Průhonu přestala fungovat ze dne na den. Městská část se nedohodla s majiteli domů, kterými se procházelo do areálu školky. A mateřinka přišla o své přístupové cesty. Před Vánoci v roce 2006 to ještě vypadalo, že se celé nedorozumění vyřeší rychle. I proto v zaprášené chodbě stojí umělý vánoční stromeček, plastová soška Santa Clause nebo betlém vyrobený z oříškových skořápek.

„Podobné prostory bývají většinou vyrabované,“ říká Radomír Kočí z iniciativy Prázdné domy, která funguje dva roky a upozorňuje na nepoužívané budovy po Česku. „Školka je naopak zachovalá, možná i proto, že je ve vnitrobloku.“ Je trochu ironií osudu, že kvůli svému problematickému umístění musela školka zastavit provoz. 

„Díky zájmu veřejnosti se tu udělaly dny otevřených dveří,“ vypráví Kočí uprostřed velkého sálu s policemi plnými zaprášených hraček. „Přišli sem rodiče i děti, dokonce dorazila i kuchařka. Vzpomínalo se na staré časy.“ U fotografií z opuštěné školky vystavených na facebookovém účtu Prázdných domů se také vzpomíná. Třeba na dřevěnou zoo, se kterou si žáčci ve školkách hráli už v osmdesátých letech. U fotografie hry Doplň, co schází připsal jeden uživatel: „Děti!“

Děti se do školky nejspíš brzo vrátí. Po vleklém sporu se totiž do vnitrobloku opět otevře přístupová cesta. Budova by v příštím roce měla projít rekonstrukcí a přilehlou zahradu prý budou moci využívat i obyvatelé okolních domů. Ostatně to je i cílem iniciativy Prázdné domy, která vedle dalších aktivit vytváří stále se rozrůstající databázi takových míst. Teď se ale za opuštěnou školkou ještě zamykají brány, v zahradě bují tráva a chybí tu povyk dětí.

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.