Absurdní humor a nepohodlné texty. Tvorba ukrajinské kapely ZSUF se vymyká všem kategoriím

7. prosinec 2017

Kapelu ZSUF můžeme snadno označit za matku ukrajinské experimentální scény. Vznikla krátce po roce 2000 ve městě Ternopil, kde dodnes působí. Eklektický projekt za sedmnáct let odehrál spoustu koncertů a vydal přes třicet desek.

„Členem kapely jsem se stal před jedenácti nebo dvanácti lety. Už tehdy to bylo na industriální scéně velké jméno a kapela často hrála na ukrajinských nebo polských festivalech. Tvorba ZSUF je o snaze udělat něco nového, co nepodléhá žánrům nebo stylům. Někdy hraje hip hop a někdy reggae…,“ říká hudebník a člen ZSUF Bohdan Suprunyuk, se kterým jsme se potkali v působivém prostoru kavárny a galerie Bunkermuz přímo v Ternopilu.

ZSUF jsou skutečně žánrově těžko zařaditelný projekt, který čerpá ze značného množství vlivů. Podobně jako v projektech typu The Residents nebo Excepter, ke kterým lze kapelu přirovnat, je podstatou jejich hudby psychedelie křížená s absurdním humorem, svérázným ohýbáním žánrových stereotypů a eklektickým mícháním popkultury a lokálních kontextů se zvukovými experimenty.

„Zpíváme o věcech, o kterých jiní nezpívají. Drogy, sexuální otrokyně, obtěžování, rasismus, Rusko nebo Putin. Snažíme se mít ruku na tepu doby a zpívat o věcech aktuálních pro naše město nebo zemi. Snažíme se otevírat problémy, před kterými se lidé schovávají. Stokrát opakujeme stejná slova, aby si je zapamatovali a pak o nich další den třeba přemýšleli,“ říká o jejich tvorbě Bohdan.

ZSUF upoutají i svým DIY přístupem ke tvorbě totálního umění a nedbalou estetikou, která je založena na použití nedokonalosti a chyby jako kreativních strategií. V něčem se tím podobají třeba pražskému divadelnímu kolektivu Handa Gote. Každý týden teď na YouTube zveřejňují dvě videa. První bývá spojeno s hudebními kompozicemi doprovázenými mluveným slovem a poezií ukrajinských básníků, druhé je jedním z řady videoklipů k novému albu ЯІГА.

Poslechněte si celý díl Východisek a pronikněte do zákulisí experimentálního umění na západě Ukrajiny!

EN

Absurd humor and nonconform lyrics. The music of Ukrainian project ZSUF defies all categorization

The band ZSUF could as well be called the mother of Ukrainian experimental projects. The band was started in the early 2000s, in Ternopil, where it is still based. In 17 years, the eclectic project has played a lot of shows and released more then thirty records.

We met Bohdan Suprunyuk, member of ZSUF for 11 years in Ternopil’s impressive art café and gallery Bunkermuz.

“I became part of the band 11 or 12 years ago. It was already a big brand in underground noise or industrial music. ZSUF took part in a lot of festivals in Ukraine or Poland. It was all about creating something new, not in any specific style nor genre at all. We can play reggae, and sometimes we play hip-hop.”

ZSUF are a project that is hard to pigeonhole. Their influences come from a wide array of sources, but similar to projects like The Residents or Excepter, a integral part of their oeuvre is psychedelia mixed with a taste for absurd humor, unique bending of genre stereotypes and an eclectic mix of pop-culture, local context and sonic experiments.

Their DIY approach towards the creation of an Gesamtkunstwerk and their deliberately sloppy aesthetics based on the acceptance of imperfection and error as a creative strategy makes them similar to the Prague-based theatre collective Handa Gote.

“We try to sing songs about things which other people do not sing about. Narcotics, racism, hard working sexual slaves, harassment, everything we can see and everything that is happening right now. We sing about Russia and Putin. We just try to get our hand on the pulse and to sing about something actual for our city or our country. We are trying to open problems. because people want to hide from problems. We try to repeat the same words 100 times and people will remember them and next day when they remember they will think about them.”

ZSUF currently work on two simultaneous projects and release two Youtube videos a week. The first project involves the audio book form and is based on musical compositions with poetry and spoken word in collaboration with Ukraine’s poets. The other is their newest album ЯІГА, that is being released in the form of a Youtube video once per week.

autor: Peter Gonda
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.