Adam Borzič: Angažovaná poezie nemusí být jen deklamování

11. prosinec 2013
Liberatura

„Když se tu začalo mluvit o angažovanosti, někteří si představovali proklamativní, heslovitou, demonstrativní poezii, která se nutně musí zbavit veškerého lyrického smetí. To v mé poezii není,“ tvrdí básník Adam Borzič, který nám do Liberatury přišel představit svou novou sbírku Počasí v Evropě.

Dáváme mu za pravdu. Jeho básně jsou plné až surrealistické obraznosti, zjitřené citlivosti a patosu, tak jak už je to pro básníky skupiny Fantasía běžné. Pokud vás doteď angažovaná poezie štvala, měli byste Borzičovu sbírku zkusit. Pro našeho hosta je totiž angažovanost spíše „schopnost obsáhnout svět a nějakým způsobem ho vyjádřit“.

V praxi pak čtete divoké básně o dětství na Balkáně, kde se pomalu rozjíždí občanská válka, texty o Borzičově milostném hledání, ale i o hnutí Occupy. Poslechněte si poslední díl Liberatury s básníkem, šéfredaktorem Tvaru a také terapeutem Adamem Borzičem. Dozvíte se o tom, jaké dusno visí nad naším kontinentem nebo proč je angažovaný i Ezra Pound nebo Petr Hruška.

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.