Aiko v Czechingu 2022: Chci, aby se posluchač cítil jako hlavní hrdina. Nová deska bude tvrdší

18. srpen 2022

Aiko, jednu z nejvýraznějších mladých českých zpěvaček, formovala různá kulturní prostředí a na její hudebně i vizuálně pestré tvorbě je to znát. Atmosférický sound, hypnotický hlas, euforické refrény, bohaté popové aranže a výrazně stylizované videoklipy – to všechno odhodlaná zpěvačka a songwriterka představuje. Aktuálně má venku čerstvý singl Restless, připravuje novou desku a v rozhovoru prozradila třeba to, v jakých situacích je nejvíce kreativní.

Aiko a její kapela se společně s dalšími nominovanými v exportním projektu Czeching představí 15. září v klubu Fuchs2. Šestnáctičlenná zahraniční porota, složená ze zástupců evropských festivalů a rádií, z nich pak vybere vítěze, který mimo jiné vyrazí na festival Eurosonic Noorderslag do nizozemského Groningenu.

Více informací o hudebně exportním projektu Czeching 2022 najdete zde.

Co stojí za rozhodnutím natáčet tvoje Czechingové video v pražském klubu Roxy a kterou jsi zvolila písničku?

Aiko: Já jsem tady byla na koncertě a už při příchodu mě zaujala ta vstupní hala, jsou tam takové pěkné disco koule a krásně se mi to hodilo právě ještě do písničky Restless, která vyšla 5. srpna.

Kdybys vyhrála Czeching, a jela tím pádem na největší showcasový festival Eurosonic Noorderslaag, rozhodně by nešlo o tvé první zahraniční hraní. Býváš vůbec ještě nervózní?

Aiko: Před vystoupením ještě bývám nervózní, ale většinou to ze mě opadne jakmile přijdu na stage. Tam už si to užívám. Co se týče Eurosonicu, tak si myslím, že bych byla trochu víc nervózní, protože tam je to takové to uvědomění, že fakt o něco jde.

Vnímáš své zkušenosti ze zahraničí jako výhodu při soutěžení v letošním Czechingu? Mám totiž pocit, že tohle s tebou z letošních nominantů sdílí snad jen Ventolin…

Aiko: Asi to vnímám jako výhodu, zároveň mi přijde spíš jako výhoda to, že jednoduše mluvím v angličtině – stejně jednoduše jako v češtině. Na stagi se s angličtinou cítím dobře a pak mi přijde, že je to spíš o tom, kolik má ten umělec odehraných koncertů. Že se na té stagi cítí dobře. Přijde mi, že ostatní nominanti mají také dost odehráno.

Standardně zpíváš anglicky, loni jsi ale ve spolupráci s producentem Filipem Vlčkem vydala svůj první český singl Alter Ego. Jaké jsi na něj měla ohlasy?

Aiko: Rozhodla jsem se udělat písničku v češtině i třeba proto, že mám ráda jazyky a baví mě si s tím hrát a zkoušet. Tím, že působím hodně na české scéně, mi přišlo vhodné vydat track v češtině. Ohlasy byly super. Lidi baví angličtina stejně jako ta čeština.

Aiko

Myslím, že nejenom mě zajímá, jestli to byla taková spontánní odbočka, nebo od tebe můžeme čekat nějaké další tracky v češtině.

Aiko: Můžete čekat další tracky v češtině, ale nemůžu slíbit kdy je můžete čekat. Protože, přiznám se, momentálně nemám žádný rozdělaný.

Jsi jednou z tuzemských zpěvaček, které se objevily na obří obrazovce na Times Square v rámci projektu Spotify Equal. Předpokládám, že si tě díky tomu spoustu nových posluchačů vyhledalo. S jakým pocitem bys ráda, aby opouštěli tvůj profil na streamovacích platformách?

Aiko: Já bych ráda, aby odcházeli s pocitem, že se chtějí vrátit. Chtěla bych, aby se při poslechu mé hudby cítili jako „main character“ – jako hlavní hrdina. Přijde mi totiž, že moje hudba je hodně intenzivní, dramatická. Těší mě představa, že někdo jde po městě, poslouchá to a cítí se, jako že on je v tom hudebním videoklipu.

Aiko

Po sérii videosinglů teď pracuješ na druhé studiové desce. Ještě nevíš, kdy vyjde, ale můžeš o ní už teď něco prozradit. Zajímá mě, jestli při tvorbě vnímáš, že je něco výrazně jinak než u předešlé desky.

Aiko: Desku plánuji, ale nakonec mi bude vycházet až příštím rokem, protože se mi trochu změnily plány a chci předtím vyhodit ven některé singly. Změnu určitě vnímám, a to změnu žánru. Je to takové tvrdší, řekla bych sebevědomější a už jsem se v tom i víc našla. Zároveň jsem právě dostudovala a celkově jsem dospěla. I v tom smyslu si myslím, že se cítím jistější kým jsem jako člověk. Tím, co mám nabídnout. I moje hudba je tak jistější.

Nedávno jsem poslouchal rozhovor s Post Malonem, který na sebe prozradil, že víc než polovinu svých textů napsal na záchodě, čímž absolutně nenaznačuji, že bys to třeba mohla být podobně. Je ale nějaké místo, nebo opakující se situace, která je pro tebe kreativně plodná?

Aiko: Nejčastěji když píšu, tak se nacházím doma. To je taková klasika. Zjistila jsem totiž, že nejlíp se mi píše ráno, což mi přijde, že je docela netradiční. Píšu třeba kolem desáté a nebo často když řídím. Prostě si to nahraju do diktafonu, slyšíš tam to pozadí aut a musím to přeřvávat. Mysl jde do autopilotu.

Aiko

Krom hudby se věnuješ i tanci, konkrétně pole dance. Tyhle dva světy se ti daří propojovat například ve videoklipech. Uvidíme něco z toho i při tvém vystoupení na Czeching Showcasu?

Aiko: Moc ráda bych. Pokud se tyč vejde do prostoru Fuchsu, tak samozřejmě. (smích)

Vystoupení na Eurosonicu, je, myslím, hodně o schopnosti zaujmout a přijít s něčím, čím se lidem vryješ do paměti. Přemýšlíš v rámci svého vystoupení tímhle způsobem?

Aiko: Já vždycky přemýšlím nad tím, jak to vystoupení udělat zajímavé. Ať už se jedná o Czeching nebo Eurosonic nebo cokoliv, protože mi přijde, že každý posluchač si zaslouží odejít se zážitkem. Ten pole dance je pro mě takové eso, ale zároveň i to, že mám spoustu energie a přijde mi, že to lidem předávám. To beru jako svůj klad.

Poslechněte si celý profil a rozhovor s Aiko, která se účastní letošního Czechingu.

Aiko
autor: Filip Černý
Spustit audio